POSLJEDNJI MANDAT

Diaz-Canel dobio novi mandat na Kubi, dobio je potporu 97.66% poslanika Narodne skupštine

Očekuje ga nastavak teškog posla u zemlji koja prolazi kroz vjerojatno najtežu gospodarsku krizu u posljednjih 30-ak godina

Kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel 

 Adem Altan/Afp

Miguel Diaz-Canel, 63-godišnji predsjednik Kube dobio je novi petogodišnji mandat na mjestu prvog čovjeka ove karipske zemlje, ujedno i posljednji.

Potporu Diaz-Canelu, kandidatu tamošnje komunističke partije, izrazila je kubanska Narodna skupština, a dosadašnji je predsjednik dobio potporu čak 97.66 posto poslanika Narodne skupštine, objavila je francuska novinska agencija AFP.

Diaz-Canela sada očekuje nastavak teškog posla u zemlji koja prolazi kroz vjerojatno najtežu gospodarsku krizu u posljednjih tridesetak godina, s galopirajućom inflacijom i sve jačim valom emigracije. Na sve to je utjecalo pooštravanje američkog embarga, ali i pandemija te strukturne slabosti domaćeg gospodarstva. Nezadovoljstvo tamošnjeg stanovništva je potaknuto i sve većom nestašicom hrane, lijekova i mnogih drugih osnovnih životnih potrepština.

Diaz-Canel je na čelu Kube naslijedio Fidela i Raula Castra i time postao, nakon revolucije, prvi vodeći čovjek ove karipske zemlje izvan kruga obitelji Castro. Inače, baš 20. travnja Diaz-Canel je proslavio 63. rođendan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:03