FLORENCE

DIJABOLIČNI KOVITLAC NADOMAK SAD-a Ogromna oluja svih oluja mogla bi biti još razornija nego što se dosad najavljivalo: 'Na pragu nam je, bježite!'

 
uragan Florence snimljen iz Međunarodne svemirske stanice
 NASA/Handout / REUTERS

U očekivanju "oluje kakva se doživi samo jednom u životu", kako je naziva tamošnja meteorološka služba, autoceste na istočnoj obali SAD-a zakrčene su vozačima koji bježe ispred nadolazećeg uragana Florence. Vlasti su pozvale na evakuaciju područja diljem Južne Karoline, Sjeverne Karoline i Virginije, na kojima živi 1,7 milijuna ljudi.

Kako bi ubrzali evakuaciju goleme količine ljudi s ugroženog obalnog područja, vlasti Južne Karoline pretvorili su četiri prometnice u jednosmjerne ceste.

South Carolina National Guard Soldiers from B Battery, 1st of the 178th Field Artillery work with South Carolina Highway Patrol officers at a traffic control point in Conway, S.C. during the lane reversal of Highway 501 in support of the Myrtle Beach area evacuation to safeguard the citizens of the state in advance of Hurricane Florence, on September 11, 2018. Approximately 2,000 Soldiers and Airmen have been mobilized to prepare, respond and participate in recovery efforts for Hurricane Florence, a Category 4 storm, with a projected path to make landfall along the Carolinas and east coast. Photo by /U.S. Army National Guard/UPI, Image: 386441178, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, UPI
Profimedia, UPI

Prema prognozi, u petak ujutro očekuje se dolazak oluje četvrte kategorije, s vjetrovima brzine 215 kilometara na sat. Uragan je prema najnovijim podacima oslabio na treću kategoriju, no zato je dobio na površini koju zauzima, što znači i da bi mogao pogoditi znatno veće područje od prethodno prognoziranog, a na putu prema obali moguće je da će ponovno ojačati na četvrtu kategoriju.

Astronauti s Međunarodne svemirske stanice, koji već danima šalju fotografije Florence, u srijedu su se požalili da je oluja toliko narasla da im je jedva stala u kadar.

Analitičari su već izračunali potencijalnu štetu: uragan Florence mogao bi oštetiti 759 tisuća domova i tvrtki na području od Charlestona u Južnoj Karolini do Virginia Beacha u Virginiji. Ukupno, više od 170 milijardi dolara štete.

REUTERS
Proglašena je evakuacija

Uz ove američke države koje su prve na udaru, izvanredno stanje proglasile su i države Maryland i Georgia, zabrinute zbog opasnosti od poplava. Uzbuna je izdana i u glavnom gradu Washingtonu.

REUTERS
Marinci u pripremi za evakuaciju

Jeff Byard iz Savezne agencije za upravljanje kriznim stanjima (Federal Emergency Management Agency - FEMA) pozvao je ljude da pobjegnu prije naleta uragana. - To neće biti ovlašno puhanje, to će biti udarac Mikea Tysona na obalu Karoline, kazao je, kako prenosi BBC.

Guverner Sjeverne Karoline Roy Cooper upozorio je građane da je "katastrofa na pragu" i da će deseci tisuća zgrada najvjerojatnije biti poplavljene.

Zrakoplov Nacionalnog centra za uragane (NHC) koji leti unutar oluje utvrdio je da tlak i dalje pada, što znači da jačina uragana raste.

REUTERS

U srijedu ujutro izmjereni su 25-metarski valovi na moru. Prema NHC-u, istočni dio Sjeverne Karoline moglo bi pogoditi nekoliko tornada već u četvrtak ujutro.

Zadnji uragan koji je izravno udario na Sjevernu Karolinu bio je Hazel 1954., razorna oluja u kojoj je poginulo 19 ljudi.

Nadolazeća oluja predstavlja veliku opasnost, upozoravaju meteorolozi, jer se očekuje da će usporiti i zadržati se gotovo tri dana iznad obale Karoline prije nego što nastavi dalje prema jugu u smjeru Georgije.

Stoka i gnojivo odvoze se s farmi i rančeva u Sjevernoj Karolini, kako bi se spasile životinje i spriječila kontaminacija izvora pitke vode. Takav oprez nije naodmet, jer su nakon uragana Floyda 1999. u naplavnim vodama plutale lešine stotina tisuća uginulih svinja i pilića.

REUTERS

U Sjevernoj Karolini traje i evakuacija zatvorenika, ali gotovo tisuću zatvorenika u Južnoj Karolini neće biti premještani iz svojih ćelija, unatoč odredbi o obaveznoj evakuaciji, jer su vlasti zaključile da je i u prošlosti bilo sigurnije ostaviti ih u zatvoru.

Američki predsjednik Donald Trump putem videa objavljenog na Twitteru upozorio je stanovnike područja kojemu prijeti uragan Florence: "Maknite mu se s puta, ne igrajte se igre s njime, to je veliki uragan, možda najveći tamo viđen, i ogromne količine vode".

Zalihe hrane i pića u mnogim su trgovinama gotovo nestale.

The bread shelves at the Woodcroft Food Lion are empty Monday, Sept. 10, 2018 in Durham, N.C.  Residents of eastern and central North Carolina are stripping grocery shelves and emptying supplies of gasoline as Hurricane Florence approaches the Old North State., Image: 386309025, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights *** US Newspapers Out ***, Model Release: no, Credit line: Profimedia, SIPA USA
Profimedia, SIPA USA
Prazne police s kruhom u trgovini u Sjevernoj Karolini

Direktor Nacionalnog centra za uragane Ken Graham upozorio je da bi mogle poplaviti rijeke više od 60 kilometara u unutrašnjosti kontinenta. Kako je rekao, rijeke Pamlico i Neuse u Sjeverno Karolini "obrnut" će svoje tokove kad nalet oluje gurne vodu natrag.

Toplija mora pogoduju uraganima, pa se u budućnosti može očekivati jačanje intenziteta uragana. Kako zagrijanija atmosfera može sadržavati više vode, tako uragani mogu biti u stanju izliti sve više vode na područja koja im se nađu na putu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 05:34