MJERE ŠTEDNJE

Diljem Europe palače u mraku, svjetla ranije gase i dućani, građanima se nude i bonusi ‘za odgovorno ponašanje‘

Sve zemlje članice EU smanjuju grijanje u javnim zgradama za jedan stupanj na 19 °C, no neke su otišle i dalje

Palača Bellevue u Berlinu

 Christoph Soeder/Dpa/Profimedia/Christoph Soeder/dpa/profimedia

Ukoliko ne budu mogli uvesti dovoljno električne energije, Britanci planiraju uvesti ono što Hrvatska ima oduvijek: nižu cijenu struje iza 21 sat za višetarifna brojila. Novčano će stimulirati one koji budu prali veš kasnije navečer, u vrijeme kad je potražnja niska. Neki bi s time mogli zaraditi i 10 funti po danu (11,4 eura), piše londonski Times.

U najgorem slučaju, ako ostanu bez dovoljno plina za elektrane, jeftinija struja navečer bila bi uvedena na maksimalno 49 dana. Zasad planiraju više kraćih testnih perioda. Kućanstva koja se prijave za sudjelovanje bit će plaćena kroz kredit koji im osigurava njihov dobavljač energije. Distributer National Grid objavio je da će platiti najmanje 3 funte po ušteđenom kilovat-satu skupe struje. S tim bi se počelo idućeg mjeseca. Za punjenje električnih automobila noću, prema onome što je sada predviđeno, kućanstva bi mogla dobiti 21 funtu po punjenju ili do do 252 funte preko čitave godine.

National Grid poručuje da treba poduzeti "sve dostupne komercijalne i tržišne postupke" kako bi se izbjegle redukcije struje. Ranije su upozorili da bi Britanija, ako ne osigura dovoljno plina za elektrane, mogla imati redukcije struje, najvjerojatnije između 16 i 19 sati, kada je potražnja najveća dok se ljudi vraćaju kući s posla, uključuju pećnice i perilice rublja i posuđa.

Kućanstva će moći sudjelovati u programu samo ako imaju pametno brojilo koje prati njihovu potrošnju.

Cilj EU-a je smanjenje potrošnje energije za 15 posto do sljedećeg ožujka. Sve zemlje članice smanjuju grijanje u javnim zgradama za jedan stupanj na 19 °C, no neke su otišle i dalje, piše Guardian.

‘Svaka gesta se računa‘

Radi štednje energije Madrid je isključio rasvjetu Kraljevske palače, u Berlinu noću više ne svijetle Brandenburška vrata, prenosi Reuters. Praški dvorac i katedrala također ostaju u mraku. Češka vlada objavila je da će u vladinim uredima odvrnuti polovicu žarulja, a preostale stare zamijeniti LED žaruljama koje manje troše. Premijer Petr Fiala najavio je da se grijanje spušta na 19-20 stupnjeva u uredima, a na 15 stupnjeva u hodnicima. Ministarstvo industrije smanjilo je broj hladnjaka koje koriste. Vanjska rasvjeta smanjit će se za pola u rumunjskom parlamentu koji je izgradio još Čaušesku kao drugu najveću zgradu na svijetu nakon Pentagona.

Mađarska je naredila institucijama i tvrtkama da smanje potrošnju plina za 25 posto, poljska vlada za 10 posto. Izuzete su samo bolnice i socijalne ustanove. Nakon posla Poljaci moraju isključiti računala i punjače, kontrolirat će se što printaju.

Varšava zamjenjuje oko 38.000 žarulja u uličnim svjetiljkama LED diodama. Pariz gasi svjetla na Eiffelovom tornju sat vremena ranije, Milano je isključio fontane, a Hannover nudi korisnicima teretana hladne umjesto toplih tuševa, piše britanski Guardian. Francuska vlada pokrenula je veliku kampanju "Svaka gesta se računa", pozivajući tvrtke i građane na štednju.

Luksuzna kompanija LVMH, u čijem sastavu su brendovi Christian Dior, Givenchy i Tiffany, te lanci supermarketa LeClerc i Carrefour, gasi svjetla u svojim trgovinama tri sata ranije. Njemački supermarketi najavljuju skraćenje radnog vremena.

‘Bonusi za trijeznost‘

Francuski radnici se potiču da koriste stepenice umjesto dizala, da ne koriste printere i isključuju računala. Od građana se traži da održavaju grijanje na 19 °C ili niže u dnevnim sobama i kuhinjama (17 u spavaćim sobama), snize temperaturu bojlera na 55 Celzijusa, najveće potrošače poput perilica koriste izvan sati najveće gužve. Elektronske uređaje koje ne koristimo, pa i televizore i wi fi usmjerivače, treba isključiti sasvim iz struje. Kućanstva koja to rade bit će nagrađena "bonusom za odgovorno ponašanje", kao i oni koji počnu grupno koristiti automobil za odlazak na posao.

Sportski kompleksi u Francuskoj moraju smanjiti grijanje za dva stupnja, a javni bazeni temperaturu vode za jedan stupanj. Ulična rasvjeta i semafori radit će prigušeno, a gdje je to moguće bit će i potpuno isključeni između 1 i 6 ujutro. Poduzećima i poslodavcima u javnom sektoru naloženo je da organiziraju rad od kuće, tako da im poslovni prostori mogu biti potpuno zatvoreni na tri do četiri dana, službenim automobilima se ograničava brzina.

U Španjolskoj se svjetla u izlozima gase nakon 22 sata. Temperatura u javnim zgradama ne smije biti viša od 19 Celzijusa, poziva se građane da to slijede. U Belgiji traže od vozača da voze sporije i održavaju tlak u gumama kako bi smanjili potrošnju goriva. Potiču radnike da jednom tjedno dođu na posao pješke, biciklom ili javnim prijevozom. Kad su se požalili da im je hladno, zastupnicima su rekli neka ponesu džempere.

U Njemačkoj javne zgrade i reklamni panoi mogu biti osvijetljeni samo između 16 i 22 sata, osim tijekom kulturnih festivala. U hodnicima javnih zgrada nema grijanja. Privatni bazeni više se ne smiju grijati strujom ili plinom osim ako je to "hitno potrebno za terapeutsku upotrebu ili kako bi se izbjegla oštećenja tehnologije bazena".

Talijani traže od vlasnika kuća da smanje centralno grijanje za 1 stupanj i da ga svaki dan isključe na dodatni sat. Potiče se ljude da se kraće tuširaju, da perilice posuđa i rublja koriste samo kad su napunjene te da kućanske uređaje ne ostavljaju u stanju pripravnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:46