‘KINDER SURPRISE‘

Diljem Europe slučajevi trovanja djece salmonelom u omiljenom slatkišu. Ferrero: ‘U tvornici je sve bilo OK‘

Manji broj oboljelih morao je biti hospitaliziran, a samo u Velikoj Britaniji procjenjuje se da se zarazilo najmanje 63 djece

Kinder jaja u pakiranju po tri komada povučena su s tržišta

 Victoria Jones/Pa Images/Profimedia

Brojna djeca u više europskih država pate od trovanja hranom nakon što su zaraženi salmonelom, a vjeruje se da su ovu opasnu bakteriju dobili konzumirajući popularni slatkiš "Kinder jaje" koji je naročito tražen uoči Uskrsa.

Kako javlja britanski Daily Telegraph, supermarketi poput Waitrosea, Tescoa, Morrisonsa, Lidla i Asde povukli su slatkiš s polica. Manji broj oboljelih morao je biti hospitaliziran, a samo u Velikoj Britaniji procjenjuje se da se zarazilo najmanje 63 djece, među kojima su brojni mlađi od pet godina. BBC javlja da su Kinder jaja povučena s polica i u Irskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Švedskoj i Nizozemskoj.

U Francuskoj je zabilježeno najmanje 19 slučajeva, u Irskoj 10, šest u Njemačkoj te dva u Nizozemskoj. Svi se povezuju sa konzumacijom ovog slatkiša, objavili su iz Europske komisije.

Salmonela uzrokuje povraćanje, proljev i grčeve u želucu, a često se nalazi u nepasteriziranom mlijeku, jajima i termički nedovoljno obrađenom mesu. Većina oboljelih oporavlja se nakon nekoliko dana, no kod nekih, a naročito djece, simptomi mogu biti prilično snažni te mogu uzrokovati velike probleme kod onih s oslabljenim imunosustavom.

Vlasnik branda Kinder, kompanija Ferrero, tvrdi da ni u jednom testiranju njihovih proizvoda koji su izašli iz tvornice u belgijskom Ardennesu nisu bili pozitivni na prisustvo salmonele.

Radi se o slatkišima kojima je rok trajanja do listopada 2022., a radi se o pakiranjima po tri komada. No, s tržišta u Irskoj i Velikoj Britaniji su povučena i pakiranja "Kinder Mini", "Kinder Egg Hunt Kit", "Kinder Surprise Maxi" od 100 grama te Kinder Schokobons.

- Svjesni smo da se približava Uskrs, vrijeme kada bilježimo porast prodaje naših Kinder jaja, te smo kao mjeru predostrožnosti odlučili povući ove proizvode sa polica - poručili su iz kompanije.

Jemma Louise Hamlet iz Londona rekla je za Telegraph kako je njezin šestogodišnji sin Kaiden završio u teškim bolovima nakon što je ovog petka pojeo slatkiš. Ova 25-godišnjakinja rekla je kako je uspjela izbjeći da jaje pojedu i njezini dvogodišnji blizanci N’kairah and Nekai, jer je vidjela upozorenje britanskih vlasti.

- Moj sin je doslovce vrištao od bolova. Bolio ga je želudac i nitko nije znao što mu se događa. Srećom, moje drugo dvoje djece nije otrovano, inače bi bilo još gore - rekla je pozvavši Ferrero da se odgovornije ponašaju u svojim proizvodnim procesima jer djeca puno snažnije reagiraju na prisustvo ove bakterije nego odrasli, te su u velikim bolovima.

Tina Potter, jedna od direktorica za incidente u Agenciji za standard hrane (FSA) rekla je kako su zadovoljni što je Ferrero poduzeo preventivno povlačenje proizvoda s tržišta.

- Jako je važno da se i korisnici pridržavaju ovih mjera te da izbjegavaju konzumaciju tih proizvoda kako bi se izbjeglo trovanje. Znamo da su ovi slatkiši jako popularni među malom djecom, pogotovo uoči Uskrsa, pa pozivamo roditelje i skrbnike djece da svakako provjere nalaze li se u njihovim zalihama neki od proizvoda koji su obuhvaćeni ovim povlačenjem s tržišta - kazala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 17:15