KREMLJ U AKCIJI

Diljem Rusije osvanuli plakati protiv poznatih ličnosti koje su se usudile kritizirati invaziju

Umjetnici su oblikovatelji javnog mišljenja, imaju utjecaj na labilne umove svojih obožavatelja, strahuju ruske vlasti

Monetočka na antiratnom koncertu u Varšavi u travnju 2022.

 JANEK SKARZYNSKI/AFP

Nije tajna da mnoge ruske poznate ličnosti ne podržavaju rat u Ukrajini. Mnogi su nakon početka invazije otvoreno istupili protiv "ubijanja građana susjedne zemlje", a mnogi i dalje otvoreno govore protiv rata, unatoč prijetnjama da će biti sudski gonjeni.

Ruski portal Meduza prenosi izjave neimenovanog izvora bliskog Kremlju o tome kako je vlada u Moskvi zabrinuta da bi poznate osobe svojim antiratnim stavovima mogle utjecati na rusku javnost. Kako piše Meduzin dopisnik Andrej Percev, Kremlj je zbog toga odlučio nešto poduzeti jer, kako kaže Meduzin izvor, "umjetnici su oblikovatelji javnog mišljenja, imaju utjecaj na labilne umove svojih obožavatelja".

Neki od slavnih Rusa na tapeti Kremlja su Maksim Galkin, televizijski voditelj, reper Face, pjevačica Monetočka te stand up komičari Aleksander Dolgopolov i Danila Poperečni. Neki Putinovi ljudi dobili su izričit zadatak da se uhvate u koštac s tim problemom, piše Meduza. Riječ je o Sergeju Novikovu, šefu Predsjedničke uprave za društvene projekte, i Alekseju Žariču, njegovu zamjeniku. Pokušaj blokiranja utjecaja poznatih osoba organizira se putem regionalnih državnih tijela, piše Meduza. Regionalni dužnosnici dobili su zadatak da provedu "prikladne kampanje", među kojima su i posteri na autobusnim stanicama u Krasnojarsku.

Na jednom od tih postera tvrdi se da komičar Danila Poperečni ima nastup u Londonu, Parizu i Tallinnu u sklopu turneje pod nazivom "S druge strane granice patriotizma". Poperečni će, tvrdi se na posteru, govoriti o "opasnim temama sa sigurne udaljenosti".

Na još jednom takvom posteru nalazi se popularni bend Veliki mali uz slogan "Mali patriotizam. Veliki idiotizam". Ilja Prusikin i Sofja Tajurskaja, članovi tog benda, istupali su protiv invazije na Ukrajinu.

Posteri su primijećeni i u Sankt Peterburgu. Upitani je li riječ o kampanji naručenoj "odozgo", uprave Krasnojarska i Sankt Peterburga nisu se izjasnile. Ured gradonačelnika Krasnojarska odgovorio je samo da imaju namjeru skinuti postere.

Putinova administracija naložila je lokalnim vlastima i da osobno osude "nedomoljubne" slavne osobe. Elena Bronikova, ministrica kulture Primorskog kraja, među onima je koji su prihvatili poziv. Bronikova je poručila da "nepatrioti" u tom kraju više neće nastupati. "Ovdje im nije mjesto", ustvrdila je.

Jedan Meduzin izvor izjavio je kako je cilj kampanje doprijeti do šire publike putem medija i medijskog kanala Telegram. Kao primjer je naveo plakate u Krasnojarsku. "Važno je da ideja bude kreativna. Dakako, tamošnjim umirovljenicima to neće mnogo značiti jer oni niti ne znaju tko je, naprimjer, Face. No mediji su popratili kampanju i te je plakate vidjela vrlo široka publika, ona koja koristi internet i poznaje te ljude", objasnio je izvor.

Međutim, drugi Meduzini izvori ističu da kampanja protiv umjetnika nije jako opsežna jer istodobno dužnosnici ne žele skrenuti pažnju na zvijezde koje se protive ratu.

Imajući to na umu, piše Meduza, šefica RT-a Margarita Simonjan javno je na televiziji oblatila voditelja Maksima Galkina navodeći da je licemjer te da se oženio starijom ženom (pop zvijezdom Alom Pugačovom) zbog vlastite karijere te da bi skrenuo pažnju s toga da je "gay, što svi znaju".

Neki članovi ruske Dume također su progovorili o toj temi. Šefica Odbora za kulturu ruskog parlamenta Elena Jamoplskaja (iz vladajuće stranke Jedinstvena Rusija) predložila je da se umjetnicima koji se protive ratu zabrane nastupi u Rusiji.

Međutim, Meduzini izvori kažu da zabrana rada sasvim sigurno neće biti ozakonjena, iako su nekima od njih već otkazali gaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 12:22