SLUŽBENI IZVORI

Diljem svijeta utrošeno više od tri milijarde doza cjepiva protiv covida-19

Oko 40 posto doza primijenjenih u svijetu je bilo u Kini, u Indiji i Sjedinjenim Državama
 Niksa Stipanicev/Cropix

Više od tri milijarde doza cjepiva protiv covida-19 primijenjeno je u svijetu, prema podacima koje je od službenih izvora do utorka prikupila agencija France presse.

Prva milijarda doza je primijenjena 20 tjedana nakon početka prvih kampanja cijepljenja u prosincu, druga milijarda u 6 tjedana, dok su za treću milijardu trebala još 4 tjedna.

Oko 40 posto doza primijenjenih u svijetu (1,2 milijarde) je bilo u Kini, u Indiji (329 milijuna) i Sjedinjenim Državama (324 milijuna).

No, u odnosu na broj stanovnika, na Bliskom istoku prednjače u cijepljenju: Ujedinjeni Arapski Emirati su primijenili 153 doza na 100 stanovnika, a Bahrein i Izrael po 124.

Te zemlje su na oko 60 posto stanovništva koje je u potpunosti cijepljeno.

Zatim slijede Čile (118 doza po stanovniku), Velika Britanija (113), Mongolija (111), Urugvaj (110), Mađarska (107), Katar (107), te Sjedinjene Države (98). Te zemlje su u potpunosti cijepile oko polovice stanovništva.

Europska unija je primijenila 357 milijuna doza za oko 50 posto svog stanovništva, dok je oko 32 posto stanovnika bloka u potpunosti cijepljeno.

Malta, najmanja zemlja Unije, je jako daleko odmaknula s više od 70 posto u potpunosti cijepljenog stanovništva. Najnaseljenije zemlje EU-a, Njemačka, Francuska, Italija Španjolska, imaju oko trećine u potpunosti cijepljenog stanovništva.

Većina siromašnih zemalja počela je cijepljenje, uglavnom zahvaljujući mehanizmu Covax, ali cijepljenje je vrlo neujednačeno: zemlje s "visokim dohotkom", kako ih definira Svjetska banka, primijenile su prosječno 79 doza na 100 stanovnika, prema samo jednoj dozi u zemljama s "niskim dohotkom".

Pet zemalja još nije počelo kampanju cijepljenja: Tanzanija, Burundi, Eritreja, Haiti i Sjeverna Koreja.

Unatoč polemikama koje je izazvalo, cjepivo AstraZeneca /Oxford primijenjeno je u blizu 80 posto zemalja i teritorija koji cijepe, Pfizer/BioNTech u 47 posto, Sinopharm i Moderna u 22 posto, Sputnjik V u 19 posto, Johnson & Johnson u 14 posto a Sinovac u 11 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:11