NEMA KRAJA

Diljem svijeta uvode nove restrikcije zbog ‘delta soja‘ koronavirusa, ali pandemija je globalno - u padu

Australske vlasti uvele su lockdown u dijelovima Sydneyja zbog 65 novih slučajeva zaraze
Prizor iz Sydneyja
 Saeed Khan/AFP

Pandemija covida-19 čija se vrlo zarazna delta varijanta širi svijetom, izaziva novu zabrinutost: Australija je u petak ponovno zatvorila dijelove Sydneyja, a Izrael uveo obvezu nošenja maski u zatvorenim javnim prostorima.

U Australiji, koja je dosad dosta uspješno suzbijala širenje zaraze, ali uz neprekidne ekstremno rigorozne lockdowne, vlasti su naredile zatvaranje četiriju četvrti u središtu Sydneyja od petka u ponoć kako bi se spriječilo širenje delta varijante, prvi puta otkrivene u Indiji.

Ukupno je 65 osoba ovaj tjedan imalo pozitivan rezultat na testiranju za koronavirus, a svi su u vezi s vozačem koji je prevozio osoblje zračnih kompanija iz zračne luke u Sydneyju do hotela.

Više zemalja suočava se s novim rastom slučajeva, djelomično povezanih s varijantom delta, koja je već odgovorna za novo širenje zaraze u Velikoj Britaniji posljednjih nekoliko tjedana. Ipak, s obzirom na visoku stopu procijepljenosti, u Britaniji nije zabilježen dramatičan skok hospitalizacija, a i stopa smrtnosti je i dalje na najnižim razinama od početka pandemije.

Izrael je u petak objavio nove mjere zbog povećanog broja slučajeva: zemlja koja je također provela široku kampanju cijepljenja, ponovno je uvela nošenje maski u zatvorenim javnim prostorima i u tvrtkama.

Moskva, epicentar širenja delta varijante u Rusiji, objavila je da se vraća na rad od kuće za oko 30 posto zaposlenika tvrtki.

Također suočen s novim rastom slučajeva zbog varijante delta, Portugal je odlučio privremeno prekinuti popuštanje mjera a čak ih i ojačati u Lisabonu.

Berlin je dodao Portugal i Rusiju na popis zemalja "s varijantama", što praktično znači da se u Njemačku ne može ući iz te dvije zemlje.

Španjolska pak ima novo žarište koje je proizvelo studentsko putovanje na Baleare.

Švicarska je od subote ukinula dobar dio restrikcija koje su još bile na snazi, i bit će lakše ući u zemlju.

Island je u petak kao prva europska zemlja ukinuo sve mjere.

Afrika, koja daleko zaostaje za ostatkom svijeta u smislu cijepljenja, pogođena je trećim valom pandemije, koji je ponovno veliki izazov za bolničke sustave.

Nekoliko tisuća Južnoafrikanaca u petak je prosvjedovalo u Pretoriji na poziv oporbene stranke Borbi za ekonomsku slobodu (EFF) tražeći ubrzanje cijepljenja protiv covida-19.

Iako je generalno epidemija trenutno u silaznoj putanji, s obzirom da je broj slučajeva u svijetu na najnižoj razini od veljače, delta varijanta mogla bi dovesti do porasta broja slučajeva ovo ljeto ako se ništa ne učini kako bi se spriječilo njezino širenje, upozoravaju stručnjaci i epidemiološke vlasti, a prenosi agencija France presse.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2022 07:28