NAKON RUSKIH NAPADA

Diljem Ukrajine prekidi u opskrbi strujom: ‘Treba nam vremena da obnovimo elektrane‘

Zelenski je stoga u svom noćnom govoru zamolio Ukrajince da smanje svoju potrošnju struje.

Nestašica struje u Lavovu (arhiva)

 Yuriy Dyachyshyn/Afp

Ukrajinci su se u četvrtak suočili s prvim prekidima opskrbe električnom energijom na razini cijele države jer su je dužnosnici odlučili ograničiti kako bi se energetskim tvrtkama omogućilo da poprave elektroenergetska postrojenja pogođena ruskim napadima.

Ured ukrajinskog predsjednika kasno u srijedu poručio je sugrađanima da minimiziraju upotrebu električne energije od 7 do 23 te da se pripreme za privremene prekide struje ako se to ne učini.

Raspored prekida opskrbe nije objavljen. Veliki gradovi poput Kijeva i Harkiva najavili su ograničenja javnog prijevoza poput trolejbusa, te su smanjili frekvenciju vlakova u podzemnoj željeznici.

DTEK, tvrtka koja strujom opskrbljuje Kijev, rekla je potrošačima da će učiniti sve da prekidi ne traju duže od četiri sata.

Cijela sjeveroistočna regija Sumi koja se nalazi u blizini ruske granice od 7 do 23 neće imati vode, prijevoz na električni promet i uličnu rasvjetu.

„Treba nam vremena da obnovimo naše elektrane, treba nam predah od potrošača“, rekao je Volodimir Kudritski iz tvrtke Ukrenergo u četvrtak ujutro.

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da u Rusi zračnim napadima oštetili oko 30 posto ukrajinskih elektrana u samo tjedan dana. Kasno u srijedu rekao je da su taj dan pogođene još tri elektrane.

Zelenski je stoga u svom noćnom govoru zamolio Ukrajince da smanje svoju potrošnju struje.

image

Kijev bez struje (arhiva)

Eugene Kotenko/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2023 10:10