POČELI IZBORI

Dilma lovi još jedan mandat na čelu Brazila

Brazilian President and presidential candidate for the Workers Party, Dilma Rousseff(L) poses with Tarso Genro(C) Governor candidate for Rio Grande do Sul state and one of the PT founders Olivio Dutra(R) at a polling station in Porto Alegre, state of Rio Grande do Sul, Brazil, on October 5, 2014. More than 142 million Brazilians went to the polls Sunday in presidential and legislative elections to cap a dramatic campaign. Leftist incumbent Dilma Rousseff was expected to top the presidential poll but fail to secure the 50 percent necessary to avoid a run-off vote on October 26 against either social democrat Aecio Neves or environmentalist Marina Silva. AFP PHOTO/Lucas UEBEL
 Lucas Uebel/AFP

RIO DE JANEIRO - Birališta u Brazilu otvorena su od 8 sati po mjesnom vremenu za predsjedničke i parlamentarne izbore, kao i za izbor guvernera 27 saveznih država.

Više od 142 milijuna birača pozvano je na birališta dok posljednje ankete pokazuju da je u utrci za predsjedničku dužnost za 40 birača predsjednica Dilma Rousseff favoritkinja, ali njoj treba 50 posto glasova da bi izbjegla drugi krug s socijaldemokratskim protivnikom Aeciom Nevesom i predstavnicom ekološke stranke Marinom Silvom.

Brazilci su podijeljeni između pobornika socijalne politike lijevog centra, na vlasti posljednjih 12 godina ili političke smjene koja obećava pokretanje gospodarstva sedme svjetske sile, latinskoameričkog diva u usponu.

Oni će izabrati 513 saveznih zastupnika, 1.069 regionalnih zastupnika, 27 guvernera i obnoviti trećinu senata (27 mjesta) između 26.000 kandidata od kojih su 31,7 posto žene.

U Brazilu je glasovanje obvezno i jedan sat prije otvaranja ispred birališta su se protezali dugi redovi.

Izbori se odvijaju nakon izborne kampanje neprestanih preokreta, od kojih je posljednji zabilježen u subotu kada je prvi puta Aecio Neves iz Socijaldemokratske stranke u tri ankete pretekao Marinu Silvu iz Socijalističke stranke, bivšu favoritkinju predsjedničkih izbora, i bio iza Dilme Rousseff.

Više od 400.000 policajaca i vojnika je mobilizirano kako bi se jamčila sigurnost izbora u zemlji s 202 milijuna stanovnika.

Zbog raznih vremenskih zona, neka birališta u Amazoniji se otvaraju dva sata kasnije, a većina se zatvara u 17 sati po mjesnom vremenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:56