DRAMA U ZAPOROŽJU

Dim iz najveće nuklearke u Europi izazvao paniku, Ukrajina: ‘Moramo biti spremni na tragediju‘

Kijev Moskvu optužuje za pozicioniranje svojih snaga oko elektrane kako ih ukrajinske snage ne bi mogle napasti

Elektrana u Zaporožju

 Ed Jones/Afp

I dok Rusija i Ukrajina jedna drugu i dalje optužuju za raketiranje nuklearne elektrane u Zaporožju, najveće nuklearke u Europi, društvenim mrežama širi se snimka dima koji, prema navodima očevidaca, dolazi upravo iz smjera spomenute elektrane.

Reuters piše da je glavni tajnik Ujedinjenih naroda António Guterres zbog toga predložio da elektrana u Zaporožjui dio područja oko nje proglasi demilitariziranom zonom.

Energoatom, ukrajinska agencija koja upravlja četirima nuklearnim elektranama u toj zemlji, rekla je u četvrtak da je nuklearka u Zaporožju toga da raketirana pet puta te da su neke rakete pale blizu prostorija u kojima se čuva radioaktivni otpad.

Ruska novinska agencija TASS piše da su dužnosnici koje imenovala Rusija rekli da je Ukrajina dva puta raketirala elektranu te omela predaju smjene.

Katastrofa poput černobilske

Guterres je u četvrtak obje zemlje pozvao da prestanu napadati elektranu. "To se postrojenje ne smije koristiti u vojne svrhe. Hitno se mora uspostaviti demilitarizirana zona kako bi se osiguralo područje oko elektrane", rekao je glavni tajnik UN-a.

Rusija je elektranu u Zaporožju zauzela u ožujku. Ruske je snage još uvijek drže, a u njoj rade ukrajinski stručnjaci.

Sjedinjene Američke Države podržale su prijedlog da se područje oko elektrane proglasi demilitariziranom zonom te da nuklearku posjete dužnosnici Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Vasilij Nebenzija, ruski izaslanik pri Ujedinjenim narodima, rekao je da svijetu "prijeti nuklearna katastrofa poput one černobilske" te da dužnosnici IAEA-a tijekom kolovoza mogu doći u elektranu u Zaporožju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski od Rusije zahtijeva da elektranu preda Ukrajini.

"Nuklearna sigurnost Europe može se postići samo potpunim povlačenjem ruskih snaga iz postrojenja u Zaporožju i vraćanjem istog Ukrajini", rekao je Zelenski.

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Francuske reklo je da ponašanje Rusa povećava rizik od nesreće s potencijalno katastrofalnim posljedicama.

Kijev Moskvu optužuje za pozicioniranje svojih snaga oko elektrane kako ih ukrajinske snage ne bi mogle napasti. Moskva pak Kijev optužuje za raketiranje elektrane.

Ukrajina se sprema za tragediju

Ranije je ukrajinski ministar unutarnjih poslova rekao da Ukrajina mora biti spremna za bilo kakav scenarij po pitanju nuklearne elektrane Zaporožje koju kontrolira Rusija, koja je granatirana i iz čijeg su okruženja evakuirani ljudi.

Ukrajina i dužnosnici koje je postavila Rusija okrivili su jedni druge za novi krug granatiranja u četvrtak na nuklearnu elektranu, najveću u Europi, koja se nalazi na jugu Ukrajine.

"Od danas elektrana nije samo u rukama neprijatelja, nego i u rukama neobrazovanih stručnjaka koji potencijalno mogu dopustiti da se dogodi tragedija", rekao je ministar unutarnjih poslova Denis Monastirski u intervjuu za Reuters.

"Naravno, teško je i zamisliti razinu tragedije koja će stupiti na snagu ako Rusi nastave sa svojim djelovanjem ovdje", rekao je.

Ukrajina je proteklih dana upozorila na nuklearnu katastrofu černobilskog tipa.

"To za nas znači da se moramo pripremiti za bilo koji scenarij. Državne službe za izvanredne situacije zajedno s ministarstvom unutarnjih poslova i ministarstvom regija raspravljaju o različitim scenarijima koji su potrebni, uključujući i pitanje evakuacija", rekao je Monastirski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 10:03