MARIUPOLJ U PLAMENU

Dim, ruševine, pustoš... snimka dronom potvrdila crne slutnje: Grad od pola milijuna ljudi posve je razoren

U ponedjeljak je konvoj od 160 automobila uspio izaći iz Mariupolja i prvi put evakuacija civila nije prekinuta paljbom

Prizor iz drona nad Mariupoljom

 Eyepress Via Afp/Afp/Profimedia

Snimka snimljena uz pomoć drona zabilježila je trenutak nakon što su ruske rakete pretvorile kvart u okupiranom Mariupolju u pakleni krajolik. Video kojeg su navodno snimili pripadnici ukrajinskog bataljuna Azov prikazuje vatru i crni dim kako sukljaju u zrak iz brojnih zgrada diljem lučkog grada u kojem gotovo dva tjedna nema vode ni struje, a zalihe hrane sve su manje.

Druga pak snimka prikazuje dim koji se nadvija nad Mariupolj dok rafali nastavljaju osvjetljivati grad, a dron je snimio i nekoliko uništenih vojnih vozila i tenkova na ulici u plamenu.

Prema riječima jednog od pripadnika organizacije Liječnici bez granica, stanovnici hodaju i po tri kilometra u potrazi za namirnicama i vodom koju moraju prokuhati prije ispijanja, prenosi Daily Mail.

Grad je bez mobilne i internetske mreže pa mnogi ne znaju što se događa u ostatku Ukrajine, pa čak ni u njihovom susjedstvu.

Opisuje se i kako građani sami kopaju grobove kako bi sahranili svoje prijatelje dok se ruska okupacija nastavlja.

U ponedjeljak je konvoj od 160 automobila uspio izaći iz Mariupolja uspostavljenim humanitarnim koridorom i prvi put evakuacija civila nije prekinuta paljbom.

Naime, svi prethodni pokušaji evakuacije kao i dostave humanitarne pomoći grad od 430.000 stanovnika bili su spriječeni zbog borbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:35