POSLJEDICE

Dio analitičara uvjeren: ‘Trump će idućih deset tjedana posijati kaos koji će se odraziti na sve‘

Najveći je problem Iran, kao i otkaz ministru obrane Marku Esperu koji svjedoče o nestabilnostima u administraciji
Donald Trump
 Mandel Ngan/Afp

Iznenadna smjena ministra obrane Marka Espera te najava novih planova za sankcije Iranu dokaz su kako se Donald Trump ne namjerava olako maknuti sa vlasti, već će idućih deset tjedana biti poprilično zamimljivo.

Trump odbija prihvatiti svoj poraz te pokreće niz pravnih postupaka kako bi osporio rezultate američkih predsjedničkih izbora prema kojima je izgubio od Joea Bidena. Problem je što bi se Trumpovi postupci mogli odraziti na cijeli svijet.

Kako piše britanski The Guardian, trenutno nitko ne zna kako će se narednih deset tjedana odraziti na globalnu politiku.

Još u ponedjeljak bilo je nejasno je li Esperov otkaz, koji se dogodio putem Twittera, bio samo Trumpov pokušaj da se obračuna s čovjekom koji mu se uvijek otvoreno suprostavljao ili je bio namjeran pokušaj "čišćenja" smjerova koje je ministar blokirao.

Na dan Esperova otkaza mreža Axios je objavila, citirajući izraelske izvore, kako su SAD, Izrael i njihovi saveznici iz Zaljeva razgovarali o planu kojim bi se povećale sankcije Iranu. Nove restriktivne mjere tako bi na snagu stupile u tjednu kada je zakazana Bidenova predsjednička inauguracija, odnosno uoči 20. siječnja 2021.

Trumpova administracija posljednjih je mjeseci vršila pritisak na iransku, s ciljem provociranja odgovora iz Teherana čime bi automatski bilo teže spasiti nuklearni sporazum. Iran se dosad nužno držao spomenutog sporazuma, no pritom je velik problem bio borba s ograničanjenjem oko američkih sankcija kada je nuklearna tehnologija u pitanju. No, Trumpova administracija nikad se nije jasno odrekla sankcija.

- S obzirom na Trumpovu povijest ignoriranja normi i običaja, rekao bih da sam prilično zabrinut oko poteza koje bi on i njegova administracija mogli povući u ovom tranzicijskom razdoblju - kaže američka stručnjakinja za vanjsku politiku i publicistica Rebeca Lissner.

Kako piše Guardian, Bidenova administracija namjerava pregovarati o povratku u nuklearni sporazum, no vjeruju kako bi eventualne nove sankcije mogle nanijeti nove štete. Tako je tijekom nedjelje i ponedjeljka, piše Guardian, Elliot Abrams iz Trumpove adninistracije bio u Izraelu na sastanku oko novih mjera, a na sastanku je bio i izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Nove sankcije odnosile bi se na iranski balistički program za koji se vjeruje da je povezan s teroristima, te da krši ljudska prava. To bi značilo da bi Bidenu bilo mnogo teže ukinuti sankcije nego da se one samo odnose na nuklearni program.

Čini se kako je Trumpova namjera povećati kratkoročni pritisak na Bidenovu vladu, kaže Naysan Rafati, stručnjak za iranska politička pitanja. Trumpovo odbijanje rezultata predsjedničkih izbora ima dalekosežne posljedice na druge zemlje, piše list koji dodaje kako Trump sije "naslijeđe kaosa".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:03