SVI PROTIV VUČIĆA

Dio srbijanskih oporbenih stranaka formirao ‘široki savez‘ za izbore: ‘Provest ćemo lustraciju‘

Vođe sve tri stranke okupljene u danas predstavljenom savezu zapravo su nekadašnji članovi izvorne Demokratske stranke

Aleksandar Vučić

 Hannah Mckay/POOL/AFP

Skupina srbijanskih oporbenih stranaka priopćila je u petak da će na predstojeće parlamentarne izbore 2022. izići u "širokom savezu" te je pozvala pokrete, organizacije sindikata i civilni sektor da im se pridruže u namjeri da sruše s vlasti Aleksandra Vučića i naprednjake (SNS).

Predstavnici oporbe okupljene oko Stranke slobode i pravde (SSP), Narodne stranke (NS) i Demokratske stranke (DS) rekli su, priopćavajući odluku o zajedničkom izlasku na izbore, kako su oformili "savez za pravednu i stabilnu Srbiju", koji je otvoren za sve koji dijele iste ciljeve.

U zajedničkom obraćanju javnosti, uz Zorana Lutovca (DS), Vuka Jeremića (NS), Dragana Đilasa (SSP), najavljeni su i predstavnici Pokreta slobodnih građana, Pokreta slobodna Srbija, Pokreta za preokret, Građanske platforme, Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara i Udruženih sindikata "Sloga", a poziv je upućen i organizaciji neovisnih intelektualaca Skupština Slobodne Srbije.

Vođe sve tri stranke okupljene u danas predstavljenom savezu zapravo su nekadašnji članovi izvorne Demokratske stranke ubijenog premijera Zorana Đinđića, koja se u međuvremenu podijelila na više frakcija čiji je utjecaj oslabio i nijedna od njih nema predstavnike u parlamentu kojim danas suverenom većinom vlada Vučićeva Srpska napredna stranka.

Listu će na izborima predvoditi potpredsjednica SSP-a Marinika Tepić, koja je na tiskovnoj konferenciji pročitala zajedničku Deklaraciju o ujedinjenom nastupu na izborima novoformiranog oporbenog saveza.

U Deklaraciji se navodi se da je razlog ujedinjanja to "što Srbija nestaje" i da će se "boriti da vrate građanima život kakav zaslužuju".

Potpisnici Deklaracije su se obvezali da će pravosuđe biti neovisno, zakoni poštivani, mediji slobodni, a kažnjeni svi koji su se ogriješili o zakon, te da će prava radnika biti neupitna, a dobrosusjedski odnosi prioritet.

U Deklaraciji se navodi i da će poslije izbora biti provedena lustracija.

Na pitanje o tome postoji li dogovor o zajedničkom predsjedničkom kandidatu i listi za beogradske izbore, gdje se oporbi daju najveće šanse za pobjedu protiv naprednjaka, rečeno je "da će se o tome dogovoriti u međusobnim razgovorima" i poštujući stajališta građana.

Predsjednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović rekao je kako vjeruje da će, okupljeni oko jednog predsjedničkog, uspjeti da aktualnog šefa države Aleksandra Vučića "natjeraju" u drugi krug, gdje će izgubiti.

Odluku da formiraju "široki savez, a ne jednu od izbornih kolona", vođa DS-a Zoran Lutovac objasnio je ocjenom da su "kolone ideološko-programske, a savez je znatno širi od toga" te da bi on rebao "okupiti što širi krug ljudi, koji imaju isti cilj – stvaranje normalne Srbije".

Parlamentarni, predsjednički i izbori za skupštinu Beograda trebali bi biti održani početkom travnja iduće godine.

Oporba i civilni sektor u Srbiji od početka dolaska na vlast Vučića i naprednjaka 2012. ukazuju na nepravedne izborne uvjete, uskraćene medijske slobode i zlouporabe na svim razinama vlasti koju prevodi vladajuća koalicija na čelu sa SNS.

Oporba je s vlastima pokušala postići dogovor o poboljšanju izbornih uvjeta, dio oporbe pristao je na izravne razgovore, a dio uz posredovanje predstavnika Europskog parlamenta, no unatoč izvjesnim pomacima i ustupcima, nije dostignuta očekivana razina za poštenu kampanju, poglavito u pogledu dostupnosti medija koji oporbi ne daju dovoljnu vidljivost u javnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:32