PREGOVORI

Diplomati EU, Irana i Rusije optimistični nakon prvog sastanka na temu nuklearnog sporazuma

Diplomati kažu da je vrijeme da se pakt, iz kojeg je SAD pod predsjednikom Donaldom Trumpom izašao 2018., oživi

Enrique Mora

 VLADIMIR SIMICEK/AFP

Diplomati EU-a, Irana i Rusije zvučali su u ponedjeljak optimistično nakon prvih razgovora između iranskog režima i svjetskih sila nakon pet mjeseci kako bi spasili nuklearni sporazum iz 2015.

Diplomati kažu da je vrijeme da se pakt, iz kojeg je SAD pod predsjednikom Donaldom Trumpom izašao 2018., oživi.

Danas su u Beču razgovarala izaslanstva EU-a, Rusije i Irana, a slijedi runda razgovora s ostalim potpisnicama sporazuma, Velikom Britanijom i Kinom, bez SAD-a s kojim se Iran odbija sastati na izravnim pregovorima.

"Iznimno sam pozitivan oko svega što sam danas vidio", rekao je Enrique Mora, dužnosnik EU-a koji predsjeda pregovorima.

Mora je potvrdio da iransko izaslanstvo ni milimetra ne odstupa od svog zahtjeva za ukidanjem svih sankcija, ali dodaje da Teheran ne odbacuje rezultate dosadašnjih šest rundi pregovora održanih između travnja i lipnja.

"Prihvaćaju da je posao koji smo napravili tijekom tih šest rundi dobar temelj za posao koji nam predstoji. Naravno, uvažit ćemo i političke nijanse nove iranske administracije", rekao je Moro.

U lipnju je, naime, za novog predsjednika Irana izabran Ebrahim Raisi, tvrdolinijaš koji je izrazito neprijateljski nastrojen prema Zapadu.

Zapadni diplomati smatraju da je iranski pregovarački tim predstavio zahtjeve koji nisu realistični. Glavni iranski pregovarač Ali Bagheri Kani traži da SAD i njegovi zapadni saveznici također ponude jamstva da u budućnosti neće doći do nikakvih novih sankcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. siječanj 2022 05:24