NEMA DOGOVORA

Diplomati Europske unije upozoravaju: Vrijeme za sporazum o brexitu istječe

Britanski pregovarač Frost je rekao da postoji bojazan da dvije strane neće uspjeti postići sporazum o trgovini
David Frost
 Tolga Akmen/AFP

Diplomati EU-a upozorili su u ponedjeljak da vrijeme za sporazum o brexitu istječe i da je već možda prekasno za njegovu ratifikaciju, prenosi Reuters i dodaje da pregovarači očajnički pokušavaju izbjeći neuredan izlazak krajem prosinca

Gotovo pet godina od početka kampanje za brexit, Britanija i EU još uvijek se nisu dogovorili kako će funkcionirati skoro milijardu dolara vrijedna trgovina između dviju strana nakon što Britanija napusti 'status quo' prijelaznog razdoblja koje ističe 31. prosinca.

Prijelazno razdoblje započelo je 1. veljače, u skladu sa Sporazumom o izlasku koji je postignut nakon dugogodišnjih pregovora, i to 'status quo' razdoblje istječe krajem godine. No, pregovori o trgovinskim pravilima od početka 2021. nikako da urode značajnijim napretkom.

Irska, europska članica koja je najizloženija posljedicama brexita, vjeruje da je ostalo još sedam do 10 dana da se pronađe način za postizanje trgovinskog sporazuma, no jedan visoki europski dužnosnik smatra da je "već možda prekasno" da bilo kakav trgovinski sporazum na vrijeme stupi na snagu.

"Vrlo, vrlo smo kratki s vremenom i možda je već prekasno", kazao je diplomat u trenutku kada su pregovarači dviju strana, europski Michel Barnier i britanski David Frost, danas ponovo nastavili pregovarati.

Raspodjela ribljih kvota, poštena konkurencija između tvrtki, uključujući i pravila o državnim subvencijama i dogovor o načinima rješavanja mogućih trgovinskih sporova u budućnosti su glavni kamen spoticanja u pregovorima dviju strana.

Nepostizanje sporazuma bi uzdrmalo financijska tržišta i poremetilo krhki lanac opskrbe koji se proteže dalje od Europe i to u trenutku kada se gospodarske posljedice koronakrize sve više pogoršavaju.

Irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney je kazao da će za postizanje sporazuma možda trebati još dva tjedna.

"Prije je da ćemo postići sporazum, jednostavno zato jer će posljedice njegovog izostanka biti značajne i skupo će koštati Ujedinjeno Kraljevstvo, Irsku i neke europske zemlje", rekao je Coveney.

Britanski pregovarač Frost je rekao da postoji bojazan da dvije strane neće uspjeti postići sporazum o trgovini.

"Radimo na njemu, ali jedini mogući sporazum je onaj koji je kompatibilan s našom suverenošću i omogućuje nam da ponovo kontroliramo naše zakone, našu trgovinu, naše teritorijalne vode", rekao je Frost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. studeni 2020 19:18