NEMA IZNENAĐENJA

Diplomatski izvori: Jensu Stoltenbergu bit će potvrđen još jedan novi mandat

Stoltenberg je vodio Sjevernoatlantski savez kroz niz kriza otkako je preuzeo dužnost 2014.

Jens Stoltenberg

 John Thys/Afp

Očekuje se da će se članice NATO-a u utorak dogovoriti o produljenju mandata glavnog tajnika Jensa Stoltenberga za još godinu dana, potvrdila su u ponedjeljak četvorica diplomata, prenosi Reuters.

Posljednjih tjedana bilo je dosta signala koji su upućivali na takvu odluku, no sada se očekuje da će veleposlanici pri NATO-u službeno odobriti produljenje mandata šefu Saveza tijekom sastanka u utorak, rekli su diplomati govoreći pod uvjetom anonimnosti.

Stoltenberg je vodio Sjevernoatlantski savez kroz niz kriza otkako je preuzeo dužnost 2014., a nedavno je okupio članice NATO-a u potpori Ukrajini dok je pokušavao spriječiti eskalaciju tamošnjeg rata u izravni sukob između NATO-a i Rusije.

Stoltenberg (64) je bivši norveški premijer. Trebao je završiti svoj mandat na mjestu najvišeg civilnog dužnosnika u transatlantskom sigurnosnom savezu krajem rujna, no sada je vjerojatno da će ostati još 12 mjeseci.

Glavni tajnik NATO-a je u veljači rekao da ne traži produljenje ugovora. No članice NATO-a zamolile su ga da to prihvati nakon što nisu uspjele postići konsenzus o nasljedniku.

Među onima o kojima se raspravljalo kao o kandidatima bili su britanski ministar obrane Ben Wallace, koji je otvoreno rekao da bi volio taj posao, i danska premijerka Mette Frederiksen, koja je javno inzistirala da ona nije kandidat za to mjesto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. veljača 2024 06:42