TRAŽE SJEDNICU UN-a

DIPLOMATSKI IZVORI TVRDE 'SAD traži sjednicu Vijeća sigurnosti o Iranu u ponedjeljak'

 REUTERS

Sjedinjene Države su zatražile da se u ponedjeljak održi zatvorena sjednica UN-ova Vijeća sigurnosti na kojoj će se razgovarati o najnovijim događajima u vezi s Iranom u Perzijskom zaljevu, doznaje se u petak od diplomatskih izvora.

SAD traži da petnaest članica Vijeća sigurnosti razgovara o "najnovijim događajima u vezi s Iranom i s nedavnim incidentima s naftnim tankerima", rekao je izvor koji je htio ostati anoniman.

Drugi izvor navodi da bi se sjednica trebala održati u ponedjeljak poslijepodne.

Dva naftna tankera su 13. lipnja pretrpjela napade u Omanskom zaljevu, mjesec dana nakon sabotaže četiriju brodova, među kojima triju naftnih tankera, blizu Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Saudijska Arabija je zatim pozvala velesile da osiguraju pomorske putove u Perzijskom zaljevu.

Iran je u četvrtak srušio američku bespilotnu letjelicu optuživši SAD da je narušio iranski zračni prostor, što je Washington demantirao, ustvrdivši da je njegova letjelica bila u međunarodnom zračnom prostoru.

Američki predsjednik Donald Trump je u petak izjavio da je u četvrtak navečer u zadnji tren opozvao zračne udare na Iran kako bi spriječio velike ljudske gubitke, ne odustajući od prijetnje da će Teheranu uzvratiti za napad,

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. kolovoz 2022 19:28