VOJNI PAKT

Diplomatski potez bez presedana podigao tenzije, bijesni Macron: ‘Otkazujemo svečanost!‘

Opoziv francuskog veleposlanika iz Sjedinjenih Američkih Država dosad je nezabilježen slučaj
Emmanuel Macron
 Christophe Petit Tesson/POOL/AFP

Diplomatska katastrofa trostranog vojnog pakta Aukusa između SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i Australije ne pokazuje znakove smirivanja, a francuski predsjednik Emmanuel Macron dodatno ju je pojačao opozivom svojih ambasadora u Washingtonu i Canberri u petak.

Opoziv francuskog veleposlanika iz SAD-a dosad je nezabilježen slučaj, a dvije su države održavale blisko partnerstvo još od vremena američkog rata za neovisnost. No, bijes oko sporazuma koji je Francusku koštao iznimno vrijednog ugovora za izgradnju flote podmornica za Australiju bio je toliki da je Francuska čak otkazala i godišnju svečanu proslavu bitke kod Chesapeakea.

U francuskoj je ambasadi trebala biti obilježena 240. godišnjica ključne pomorske bitke američkog rata za neovisnost, u kojoj je francuska flota porazila britansku, što je dovelo do predaje britanskih snaga u Yorktownu i kraju rata. Događaj je godinama bio prilika za isticanje snažnih franko-američkih odnosa, no njegovim je otkazivanjem Pariz poslao još jednu snažnu poruku.

Bez javnih komentara

I dok se predsjednik Joe Biden nadao kako će se susresti s Macronom na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u utorak u New Yorku, Macron je otkazao i svoje redovito obraćanje na godišnjem sastanku svjetskih čelnika. Umjesto njega skupštini će se obratiti ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian.

Macron još nije javno komentirao sklapanje Aukusa, no Le Drian je u petak jasno dao do znanja da su veleposlanici iz Washingtona i Canberre opozvani po izričitoj naredbi francuskog predsjednika. Za Macrona, kojeg sljedeće godine čekaju neizvjesni izbori, ugovor za izgradnju podmornica s Australijom bio je jedan od ključnih uspjeha njegove vanjske politike. Njegov opoziv veleposlanika, s druge strane, vjerojatno je najodvažniji vanjskopolitički potez koji je povukao otkad je došao na vlast.

Duboko razočaranje

Znakovito, Macron nije povukao francuskog ambasadora u Londonu, iako je i Britanija dio trojnog pakta, te će vjerojatno sudjelovati u izgradnji nuklearnih podmornica za Australiju. Izvori iz Elizejske palače tvrde kako Macron smatra da je Britanija u pakt ušla “oportunistički”, te je ne smatra izravno odgovornom.

Australski premijer Scott Morrison i australski dužnosnici još od četvrtka uvjeravaju kako je Australija “jasno komunicirala” Francuskoj da bi sporazum o izgradnji 12 podmornica za oko 90 milijardi dolara mogao biti otkazan. “Australija razumije duboko razočaranje Francuske zbog naše odluke”, kazala je australska glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marise Payne u subotu. “Australija cijeni svoj odnos s Francuskom, koja je važan partner i ključno doprinosi stabilnosti, pogotovo u području Indo-Pacifika”, rekla je Payne. “To se neće promijeniti.”

No, pregled razvoja događaja koji je doveo do otkazivanja ugovora i sklapanja pakta jasno pokazuje dvoličnost australskih vlasti, koje su pregovarale s Francuskom s figom u džepu, a istovremeno su mjesecima bile uključene u pregovore s Washingtonom i Londonom. Australski ministar obrane samo se dva tjedna prije sklapanja Aukusa čuo s francuskom kolegicom Florence Parly, i uvjeravao je kako francusko-australski sporazum ide dalje. Ili je lagao ili ni on nije znao što se sprema.

Jasna pozicija

Najgori je udarac za Francusku što su glavni problemi projekta - poput kašnjenja u izradi dizajna i rast cijene podmornica - posljedica toga što Australija od Francuske nije htjela kupiti nuklearne podmornice, kakve Francuska gradi za svoje potrebe, nego konvencionalne, dizelske podmornice, pa je francuski dizajn bilo potrebno mijenjati i razvijati dizelski pogon koji bi stao u oplatu nuklearne podmornice.

Američka je pozicija u izradi trojnog pakta bila dosta jasna - vojno savezništvo pojačat će pritisak na Kinu i dodatno osigurati slobodni prolaz Južnim kineskim morem - ključnim područjem za pomorski trgovinski promet koji Peking svojata kao vlastiti teritorij. Washington je bio svjestan da, koliko god da se Francuzi naljute, neće prestati biti prisutni i aktivni u regiji u kojoj se nalaze francuski prekomorski teritoriji.

Pariz je duboko i dugoročno investiran u sigurnost tog područja kroz Novu Kaledoniju i Francusku Polineziju, te se sigurno neće povući ni prepustiti Kini glavnu riječ u regiji. A ako neće, morat će održavati dobre odnose s SAD-om kao ključnim saveznikom, koji jedini snagom može izravno parirati Kini.

No, Australija se upustila u opasno kockanje razljutivši Francusku, koja ubrzo preuzima i predsjedanje Europskom unijom. U razgovoru za France24 francuski ministar za europske poslove Clément Beaune podsjetio je kako Australija upravo pregovara s EU oko sporazuma o slobodnoj trgovini. “Ne vidim kako bismo sada mogli vjerovati našim australskim partnerima”, naglasio je, čime je doveo u pitanje budućnost ekonomskih odnosa Cabnerre i Bruxellesa.

image
Jean-Yves Le Drian
Attila Kisbenedek/AFP

Le Drian o odnosima sa SAD-om i Australijom: dvoličnost, prijezir, laž

Dvoličnost, prijezir, laž, riječi su kojima je francuski šef diplomacije opisao „ozbiljnu krizu“ svoje zemlje sa SAD-om i Australijom koja je otkazala megaugovor za francuske podmornice i odabrala graditi nuklearne, a regija strahuje da bi to moglo potaknuti utrku u naoružanju.

Australija, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD objavile su u srijedu formiranje trilateralnog sigurnosnog saveza AUKUS radi jačanja obrambene suradnje na Indopacifiku što predviđa flotu nuklearnih podmornica koje će Australija izgraditi uz pomoć SAD-a.

Canberra je zbog te odluke odustala od 40 milijardi dolara vrijednog dogovora s francuskom tvrtkom koja je trebala izgraditi flotu podmornica, na što je Pariz žestoko reagirao i povukao svoje veleposlanike.

„Činjenica je da smo po prvi put u povijesti odnosa između SAD-a i Francuske opozvali našeg veleposlanika na konzultacije“, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian u subotu za televiziju France 2.

Ti događaji pokazuju „intenzitet krize koja danas postoji između dvije države, ali i Australije“, dodao je francuski šef diplomacije.

„Bilo je dvoličnosti, prijezira i laži – tako se ne možete ponašati u savezu“, naglasio je Le Drian.

Predsjednik Emmanuel Macron nije razgovarao s američkim kolegom Joeom Bidenom o pitanju podmornica, rekao je.

Ugovor o izgradnji podmornica Canberra i Pariz potpisali su 2016., u sklopu dogovora o strateškom partnerstvu dviju država.

Le Drian je ponovno je povukao paralelu između djelovanja sadašnjeg američkog čelnika s nepredvidljivim ponašanjem bivšeg republikanskog predsjednika Donalda Trumpa.

„Ove brutalne, unilateralne i nepredvidljive odluke jako me podsjećaju na ono što je činio Trump“, rekao je Le Drian za France Info.

Prije povratka u Pariz, francuski veleposlanik u Australiji Jean-Pierre Thebault odluku Canberre o nabavci podmornica proglasio je „ogromnom“ greškom jer se nije radilo o ugovoru nego o „partnerstvu koje se trebalo temeljiti na povjerenju, međusobnom razumijevanju i iskrenosti“.

Novo trojno partnerstvo kritizirala je i Kina, najveća sila na Indopacifiku, a reagirao je i malezijski premijer koji predviđa da će to potaknuti regionalnu utrku u naoružanju. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. veljača 2023 14:24