WILLIAM BURNS

Direktor CIA-e iznio američke procjene o ruskim gubicima u Ukrajini: ‘Mislim da je Putin sada bijesan i frustriran‘

"Naši analitičari procjenjuju da je malo vjerojatno da Putina odvrate neuspjesi i da će umjesto toga doći do eskalacije"
 Stringer/AFP

Američki dužnosnici procijenili su u utorak da je u Ukrajini od početka ruske invazije poginulo između "2000 i 4000" ruskih vojnika, no da bi predsjednik Vladimir Putin mogao pojačati napade unatoč vojnim neuspjesima i ekonomskim tegobama koje proizlaze iz međunarodnih sankcija, prenose agencije.

Govoreći pred kongresnim odborom, general pukovnik Scott Berrier, ravnatelj Obrambeno-obavještajne agencije, rekao je da tu okvirnu procjenu o broju mrtvih ruskih vojnika treba uzeti s oprezom jer se temelji na više izvora. Rusko ministarstvo obrane objavilo je 2. ožujka da je u Ukrajini poginulo 498 ruskih vojnika.

"Naši analitičari procjenjuju da je malo vjerojatno da Putina odvrate neuspjesi i da će umjesto toga doći do eskalacije", rekla je direktorica Nacionalne obavještajne službe Avril Haines. S tako visokim tenzijama, uvijek postoji potencijal za "neplaniranu eskalaciju", dodala je Haines na istom sastanku pred kongresnim odborom.

Haines je rekla da obavještajni analitičari nisu primijetili promjene u ruskom nuklearnom položaju osim onoga što je zapaženo tijekom prethodnih međunarodnih kriza.

William Burns, direktor Središnje obavještajne agencije, također je potvrdio procjenu Avril Haines da je malo vjerojatno da se Rusija povuče. "Mislim da je Putin sada bijesan i frustriran. Vjerojatno će uložiti više napora i slomiti ukrajinsku vojsku s malo obzira prema civilnim žrtvama", rekao je Burns.

SAD je podijelio "značajne obavještajne informacije" s Ukrajinom, rekao je Burns.

Burns je rekao da on i CIA analitičari ne vide kako Putin može postići cilj zauzimanja Kijeva i zamjene vlade predsjednika Volodimira Zelenskija promoskovskim marionetskim vodstvom.

"Ne vidim kako može postići takav cilj i gdje to vodi. Vjerujem da će u sljedećih nekoliko ružnih tjedana udvostručiti ulog... s malo obzira prema civilnim žrtvama", rekao je Burns odboru.

Burns je, međutim, istaknuo da je "apsolutno uvjeren" da će Ukrajinci nastaviti pružati otpor "učinkovito i odlučno".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:55