'FIZIČKI NEMOGUĆE'

DIREKTOR NAJPROMETNIJEG EUROPSKOG AERODROMA: 'SOCIJALNA DISTANCA JE NEPROVEDIVA U ZRAČNIM LUKAMA' Šef Heathrowa: Morat će se naći neko bolje rješenje

 LEON NEAL / AFP

Održavanje socijalne distance na nekim je mjestima, poput zračnih luka, fizički nemoguće.

- Socijalno distanciranje ne može biti provedeno niti učinkovito u bilo kakvom javnom prijevozu, a kamoli u zrakoplovstvu - napominje šef najprometnije europske zračne luke, londonskog Heathrowa, John Holland-Kaye.

Dodaje kako će putnici obvezno morati nositi maske te će prolaziti zdravstveni pregled prije polijetanja.

Sindikati su time nezadovoljni i traže od uprave da osigura mogućnost socijalnog distanciranja kako bi se zaštitili zaposlenici, ali i putnici. Sindikat tvrdi da se radnici boje zaraze od putnika koji se vraćaju iz pandemijom najpogođenijih država.

- To je apsolutno nemoguće na aerodromu. Mislim da će se morati naći neko bolje rješenje da bi se putovanja učinilo maksimalno sigurnim. Pitanje više nije koliko će ljudi biti u zrakoplovu, nego kako ljude na siguran način "provući" kroz zračnu luku do zrakoplova - kaže Kaye, javlja BBC.

Kaye je rekao i kako će zračne luke morati uvesti stroge mjere kako bi minimalizirali mogućnost zaraze. To će najvjerojatnije biti neka vrsta osnovnog zdravstvenog pregleda, poput mjerenja temperature i nošenja maski.

Podržava to i šef RyanAira Michael O'Leary.

- Bilo tko s temperaturom višom od 38 neće biti pušten u zrakoplov - pojašnjava.

Kompanija EasyJet razmatra pak mogućnost da u zrakoplovima srednje sjedište ostavi prazno kako putnici ne bi bili preblizu. Aviokompanije su među onim dijelovima gospodarstva koje je (dosad) najviše stradalo uslijed pandemije pa je logično da se žele pokrenuti kako bi smanjili gubitke.

Sindikati, pak, tvrde da se sve ipak mora vrlo pažljivo odraditi. Upozoravaju na incident od utorka kada su na Heathrow istovremeno sletjela dva zrakoplova. Zračna luka za svih 500 putnika osigurala je samo jednu traku za prtljagu, a takve bi gužve trebale biti nedopustive, smatraju. Socijalne distance nije uopće bilo.

- To nisu sigurni uvjeti za putnike niti sigurni uvjeti za rad zaposlenika - rekao je Trevly McLeod, predstavnik sindikata na Heathrowu.

Dodao je kako je socijalna distanca ključna ako uprava želi putnicima i zaposlenicima pokazati da su im životi vredniji od novca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:06