TEDROS ADHANOM

DIREKTOR SVJETSKE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE 'Znamo da je koronavirus 10 puta smrtonosniji od pandemije gripe 2009. godine'

Tedros Adhanom Ghebreyesus
 Fabrice COFFRINI / AFP

Direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je u ponedjeljak kako bi europske zemlje koje namjeravaju ublažavati restrikcije uvedene u cilju sprječavanja širenja koronavirusa to trebale činiti "polako i kontrolirano".

- Restriktivne mjere moraju se ukidati polako i kontrolirano - rekao je direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) na virtualnoj press konferenciji iz Ženeve, dodajući da se zemlje moraju voditi prije svega zaštitom ljudskog zdravlja.

Ublažavanje restrikcija ovaj tjedan počinje u Austriji i u Španjolskoj, a i u Sloveniji neke tvrtke, obrti i trgovine od utorka nastavljaju rad.

U Njemačkoj su vodeći znanstvenici predložili vladi postupno ukidanje mjera, uključujući ponovno otvaranje škola, vrtića, restorana i trgovina te ukidanje zabrane putovanja.

WHO je u petak upozorio da bi preuranjeno ukidanje restriktivnih mjera moglo dovesti do "fatalnog povratka" epidemije ako se naglu ukinu mjere izolacije

- Znamo da se u nekim zemljama broj udvostručuje svaka 3 ili 4 dana. Dok Covid-19 brzo raste, pada puno sporije - pojasnio je Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Potrebno je sigurno cjepivo

On je istaknuo i da je koronavirus deset puta smrtonosniji od virusa koji je izazvao svinjsku gripu (H1N1) a pojavio se 2009. u Meksiku.

- Prikupljeni podaci iz više zemalja daju jasniju sliku o ovom virusu, njegovom ponašanju, načinu da se zaustavi. Znamo da se Covid-19 brzo širi i znamo da je smrtonosan: 10 puta smrtonosniji od pandemije gripe 2009. - rekao je.

Od koronavirusa je dosad zaraženo preko 1,883.000 a umrlo je 117.569 ljudi. Ocijenio je da će za potpuni prekid lanca zaraze koronavirusom biti potrebno "sigurno i učinkovito cjepivo".

- Era globalizacije znači da će se rizik ponovnog pojavljivanja Covida-19 nastaviti. Na kraju, otkrivanje i distribucija sigurnog i učinkovitog cjepiva bit će potrebni kako bi se u potpunosti prekinula transmisija - naglasio je šef WHO-a.

On je također istaknuo da zemlje moraju naći ravnotežu između mjera borbe protiv Covida-19 i protiv drugih bolesti što bi moglo doći u pitanje "zbog preopterećenih zdravstvenih sustava".

Direktor WHO-a izrazio je i uvjerenost da će SAD nastaviti financirati tu organizaciju unatoč kritikama američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegovih prijetnji da bi mogao "srezati" uplate SAD-a u proračun WHO-a.

- Ono što znam jest da on daje potporu i nadam se da će se nastaviti financirati WHO-a. Odnos koji imamo je vrlo dobar i nadamo se da će se tako i nastaviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2022 21:14