TRAVIS KALANICK

DIREKTOR UBERA PODNIO OSTAVKU POD TEŠKIM PRITISKOM DIONIČARA Nisu više mogli trpjeti tužbe, istrage i optužbe za seksualno uznemiravanje

Travis Kalanick, osnivač Ubera
 Danish Siddiqui / REUTERS

Direktor Ubera Travis Kalanick jučer je dao ostavku na to mjesto nakon što su se dioničari pobunili protiv njega, piše New York Times.

Kalanick je jedan od osnivača Ubera i jedna od najodgovornijih osoba za globalni rast te kompanije, no našao se pod teškom paljbom kritika nakon što je otkriveno kako je ta tvrtka puna seksualnog uznemiravanja i diskriminacije, te kako je mnogo puta prešla crtu u odnosima s pravosuđem i svojim partnerima.

Investitori vjeruju kako je upravo Kalanick najodgovornija osoba za takav razvoj događaja, te su mu se obratili pismom u kojem su zatražili da smjesta da otkaz, te ustvrdili da je tvrtki potrebna promjena na čelu.

Problemi su počeli ranije ove godine, kada je bivša zaposlenica Ubera progovorila o seksualnom uznemiravanju u tvrtki, što je potaklo mnoge druge bivše i sadašnje zaposlenice da izađu u javnost sa svojim iskustvima.

Uber je također meta ozbiljne tužbe za krađu intelektualnog vlastništva koju je pokrenula tvrtka Waymo, u vlasništvu Googlea. Protiv Ubera je pokrenuta i savezna istraga zbog programa koji Uber koristi kako bi izbjegao neka pravosudna pitanja.

Kalanick je prošli tjedan rekao kako će do daljnjega otići na odmor, no njegova odluka nije bila dovoljna dioničarima koji su zabrinuti zbog sve goreg javnog imidža tvrtke.

Iako Kalanick još uvijek ima većinu glasačkih prava u tvrci, odlučio se na ostavku nakon razgovora s jednim od članova Upravnog odbora, no i dalje će ostati u Odboru. Ipak, radi se o dosad neviđenom slučaju u kojem su manjinski dioničari potjerali osnivača tvrtke s njenog čela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:00