NOVA OPTUŽNICA

Direktor ugledne farmaceutske firme ‘opranim‘ novcem kupovao nekretnine u RH? Šteta se mjeri u milijunima eura

Nova optužnica jedna u nizu povezanih s izvlačenjem novca te kriminalne privatizacije iz ove iznimno profitabilne i ugledne kompanije

Nedim Uzunović

 /Bosnalijek

Tužiteljstvo BiH podignulo je u četvrtak optužnicu protiv direktora Bosnalijek Nedima Uzunovića te još 10 osoba i četiri tvrtke sumnjajući da su brojnim koruptivnim djelima oštetili farmaceutsku tvrtku za 5,5 milijuna eura kojima su kupovali i nekretnine u Republici Hrvatskoj.

Nova optužnica jedna u nizu povezanih s izvlačenjem novca te kriminalne privatizacije iz ove iznimno profitabilne i ugledne kompanije koja svoje proizvode prodaje u 20-tak zemalja Europe i svijeta.

Uzunovića i njemu blisku rodbinu i suradnike tereti se da su sudjelovali u djelima organiziranog kriminala, zloporabe položaja ili ovlasti, sklapanje štetnog ugovora i pranje novca koja su počinjena između 2005. i 2016. godine.

Uzunović je kao vlasnik off-shore tvrtke i direktor predstavništva Bosnalijeka u Moskvi prao ilegalno izvučeni novac iz kompanije preko fiktivnih marketinških usluga. Uplaćivao je velike novčane iznose na svoje i račune bliskih osoba, a novac je zatim korišten u različite svrhe, uključivo kupnju nekretnina, dionica, vozila i drugih vrijednosti.

Tužiteljstvo navodi da su na taj način optuženi oštetili "Bosnalijek Sarajevo" za svotu od 10,8 maraka (oko 5,5 milijuna eura). Taj su novac koristili u poslovanju, ali i kupnju pokretne i nepokretne imovine u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj.

Tužiteljstvo BiH najavilo je da će navode iz optužnice dokazivati pozivanjem 24 svjedoka, stručnih vještaka, kao i prilaganjem više stotina dokaznih materijala, uključujući i dokumente međunarodne pravne pomoći dobivene iz pravosudnih institucija Hrvatske, Slovenije, Latvije, Cipra.

Do danas je podneseno više kaznenih prijava vezanih za privatizaciju i trgovanje dionicama Bosnalijeka preko off shore kompanija.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je 2018. podnijela prijavu protiv Nedima Uzunovića i još nekoliko stranih državljana zbog sumnje u pranje novca preko tvrtki iz Češke, Rusije, Švicarske, Bermuda i Malte. Tim novcem su, prema navodima Tužiteljstva BiH, kupili od vlade Federacije BiH dionice Bosnalijeka.

Najznačajniji dioničar u Bosnalijeku je Fond KBC s Malte s udjelom od 23,6 posto dionica. Taj fond spominjao se u Rajskim papirima, dokumentu o poslovanju u offshore zonama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:28