AFERA U NIKEU

Direktorica razvila aplikaciju, sin njezinom karticom kupovao i dilao tenisice iz limitiranih kolekcija i zgrtao keš

Ann Hebert odstupila je s dužnosti nakon što su isplivali detalji o procvjetalom biznisu njezina sina.
 Richard Levine/Alamy/Alamy/Profimedia

Glavna direktorica sportskog brenda Nike za Sjevernu Ameriku odstupila je s dužnosti nakon što su isplivali detalji o procvjetalom biznisu njezina sina, piše BBC.

Dogodilo se to nakon što su u tjedniku Bloomberg Businessweek izneseni detalji kako je sin direktorice Ann Hebert uz pomoć njezine kreditne kartice American Express kupio brdo obuće u vrijednosti 132.000 američkih dolara pa ih kasnije preprodao radi ostvarivanja profita. Američki mediji pišu da je 19-godišnjak navodno kupio oko 2.000 pari obuće i njihovom preprodajom zaradio oko 20.000 dolara. I to je samo jedan slučaj, a vjeruje se da ih ima i više.

Nike je u priopćenju stao u obranu Ann Hebert rekavši da je ona još 2018. kompaniju izvijestila o postojanju tvrtke West Coast Streetwear (WCS LLC) u vlasništvu njezina sina.

- Nije došlo do kršenja politike tvrtke, iznošenja privilegiranih informacija ili sukoba interesa, niti postoji ikakva komercijalna veza između WCS LLC i Nikea, uključujući izravnu kupovinu ili prodaju Nikeovih proizvoda, rekli su iz tvrtke za Bloomberg.

U članku se opisuje kako je 19-godišnji Joe Hebert uz pomoć internetskih botova preopteretio stranice Nikeova web dućana, pa kupovao limitirane kolekcije popularnih tenisica. Potom je te tenisice prodavao preko web dućana poput StockX-a i na njima zarađivao.

Za Bloomberg je izjavio da nikada nije dobio nikakve povlaštene informacije od svoje majke, koja je radila za Nike zadnjih 25 godina.

Tvrtka West Coast Streetwear dio je šire mreže preprodavača proizvoda raznih brendova za koju analitičari "Cowena" procjenjuju da vrijedi oko dvije milijarde dolara, i to samo u Sjevernoj Americi. Nikeov položaj unutar te mreže je prilično delikatan. S jedne strane kompanija je na dobitku zbog svoje razvikanosti uz koju stižu i prilično visoke cijene, ali s druge strane postavljanje previše ograničenja na preprodaju kroz druge kanale može dovesti do bijesa među kupcima i posljedičnog pada prometa, piše BBC.

Nike je već izazvao javne polemike nakon što je dio svojih proizvoda krenuo prodavati putem vlastite aplikacije SNKRS, čime je zapravo otvorio vrata manipulacijama internetskih botova kojima se koriste Joe Hebert i drugi preprodavači. Razvoj i rad aplikacije nadzirala je Joeova majka Ann.

Jedan od preprodavača, Britanac Tahsin Sabir, za BBC kaže da Nike i druge kompanije nisu učinile dovoljno da spriječe spomenute aktivnosti koje mogu dovesti do toga da nove kolekcije odmah nakon lansiranja postanu nedostupne.

- Meni se čini da njih to ne zanima baš previše jer se tako zapravo samo pojačava razvikanost njihova brenda. Riječ je o kompanijama koje okreću milijarde i sigurno bi mogle, kada bi htjele, iskoristiti svoja tehnološka rješenja da to spriječe, izjavio je.

Mladog Heberta, čija je tvrtka na društvenim mrežama promovirala neke tenisice kupljene od Nikea, napali su korisnici mreža koji su mu nerijetko ostavljali sarkastične komentare kao što su 'Hvala ti, mama'.

Nike je u priopćenju naveo da je Ann Hebert, koja je 25 godina bila u vrhu kompanije, sama donijela odluku o ostavci, piše BBC. Navodi se kako je osobno nadzirala razvoj SNKRS-a koja je trebala povećati prodaju Nikeovih proizvoda u Ujedinjenm Kraljevstvu. I nju kritiziraju na društvenim mrežama gdje tvrde kako nije učinila dovljno da bi obiteljske veze maknula od poslovanja svoje tvrtke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:52