NEMAJU ZA PLAĆE

Direktoru slovenske novinske agencije STA prekipjelo, podnio ostavku ‘zbog Janšinih ucjena‘

"Financijska blokada je bila tako velika da sam shvatio da je moja ostavka najmanje loše rješenje od svih preostalih"
Slovenski premijer Janez Janša
 Jure Makovec/AFP

Dugogodišnji direktor Slovenske tiskovne agencije STA Bojan Veselinovič u četvrtak je podnio ostavku, rekavši da ne pristaje na ucjene kojima je ta javna agencija već duže vrijeme izložena od vlade Janeza Janše.

Veselinovič je na čelu agencije od 2009. godine, mandat mu je istjecao krajem ove godine, a vlada je nedavno objavila novi natječaj za vođenje agencije kojoj od početka godine odbija isplaćivati predviđena proračunska sredstva za obavljanje javne službe informiranja.

U izjavi povodom davanja ostavke Veselinovič je kazao je da se za taj potez odlučio nakon što je sve učinio da se financiranje obnovi i dođe do dogovora, ali da nije želio potpisati ponuđeni novi ugovor o financiranju u obliku vladine uredbe kojom se agencija "ucjenjuje" uvjetima kojima bi se dovelo pod kontrolu njezin rad i uređivačku politiku.

"Financijska blokada je bila tako velika da sam shvatio da je moja ostavka najmanje loše rješenje od svih preostalih", kazao je Veselinovič.

Predsjednica sindikata novinara Alenka Potočnik izjavila je kako je za sve zaposlene u agenciji Veselinovičeva odluka šokantna i da imaju sredstava za plaće samo za još jedan mjesec.

Pozvala je vladu da pitanje financiranja riješi u što kraćem roku, te omogući da agencija nastavi sa svojim autonomnim i nezavisnim obavljanjem novinarskih poslova.

Reagiralo je i Slovensko novinarsko društvo (DNS) navodeći da je stanje na području novinarstva u Sloveniji alarmantno te da će o problemima u agenciji STA obavijestiti međunarodne organizacije.

Kako je izjavila predsjednica Društva Petra Lesjak Tušek, STA se našla u situaciji da s vladom Janeza Janše potpiše "štetni ugovor" kojim bi se financiranje javne informativne službe obnovilo, ali bi po nametnutim uvjetima pala kvaliteta novinarskog rada i došlo do otpuštanja zaposlenih, ali je druga alternativa ako se to ne učini odlazak STA u stečaj.

"Ova vlada je grobar slovenskog novinarstva, ne samo u slučaju STA,", kazala je Tušek, dodavši da ta vlada radi pritisak i na druga uredništva i medijske kuće, posebno na javnu televiziju RTV Slovenija koju želi "podjarmiti".

Direktor vladina ureda za komunikacije (UKOM) Uroš Urbanija, čovjek od povjerenja premijera Janeza Janše, odbacio je tvrdnje o pritiscima na agenciju putem uvjetovanja potpisa novog ugovora o financiranju.

"Veselinovičeva ostavka je svojevrsno iznenađenje. Nakon što smo u pregovorima praktično prihvatili sve njegove zahtjeve, osim onih koji su bili u očitoj suprotnosti sa zakonom, novi ugovor o financiranju bio je spreman za potpisivanje", naveo je Urbanija u objavi na Twitteru.

Vodstvo i novinari STA već su mjesecima u prijeporu s Janšinom vladom koja im iz proračuna odbija isplatiti dva milijuna eura ili polovicu godišnjeg proračuna za obavljanje javne službe informiranja. Drugu polovicu agencija ostvaruje na tržištu.

U međuvremenu su novac prikupljali donacijama i uredno obavljali svoj posao iako je zbog neizvjesne budućnosti ove godine otišlo 15-ak ljudi.

Po zakonu o STA, vlada je dosad isplaćivala novac u redovnim mjesečnim obrocima, što je prestalo početkom ove godine.

Janša je više puta optužio nacionalnu agenciju za navodno širenje "lažnih vijesti" i nazivao njihov rad "sramotnim" te je preko svog ureda za informiranje tražio promjenu vodstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:01