ODBACUJE ODGOVORNOST

DIRKETORICA INSTITUTA ZA VIROLOGIJU U WUHANU ODBACUJE OPTUŽBE 'Imamo tri živa soja koronavirusa od šišmiša, ali nijedan ne odgovara virusu Sars-CoV-2'

 
 SHEPHERD ZHOU / Newscom / Profimedia

Institut za virologiju u Wuhanu, u koji redovito upiru prstom Sjedinjene Države kada se radi o izvorištu koronavirusa, ima tri živa soja koronavirusa od šišmiša, ali nijedan ne odgovara virusu Sars-CoV-2, rekla je direktorica instituta.

Prema više znanstvenika, novi koronavirus je vjerojatno prenesen na čovjeka s neke od životinja. Okrivljena je mokra tržnica u Wuhanu jer se na njoj prodaju žive divlje životinje.

Ali činjenica da se na nekoliko kilometara udaljenosti nalazi Institut za virologiju hrani već mjesecima hipoteze o bijegu virusa iz te institucije.

Nakon napisa u tome u tisku, američki državni tajnik Mike Pompeo početkom mjeseca spomenuo je istragu kako bi se utvrdilo stoji li ta teorija, za koju dosad nema nikakvih dokaza.

Te su sumnje "čista izmišljotina", rekla je direktorica instituta Wang Yanyi za televiziju CGTN.

"Kao i svi, nismo znali ni da virus postoji", rekla je Wang u razgovoru koji je prenesen u subotu navečer, ali je snimljen 13. svibnja.

Više teorija koje optužuju institut u Wuhanu kruži posljednjih mjeseci na internetu.

Direktorica je rekla da je ta institucija "izolirala i dobila nekoliko koronavirusa iz šišmiša".

"Imamo tri živa soja", rekla je Wang, ali nijedan se ne podudara s virusom Sars-CoV-2.

Institut u Wuhanu proučava neke od najubojitih patogena na svijetu.

Znanstvenici s instituta doprinijeli su od počeka epidemije boljem poznavanju novog virusa, a njihov je rad u veljači objavljen u jednom znanstvenom časopisu, podsjeća agencija France presse.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2022 03:19