OTVARANJE ZEMLJE

Dirljive scene: Australija napokon ublažila strogo pravilo, obitelji se ujedinile nakon 18 mjeseci

U jednom od najtežih svjetskih odgovora na pandemiju koronavirusa, Australija je prije 18 mjeseci zatvorila svoju međunarodnu granicu
 Saeed Khan/AFP

Australija je prvi put u pandemiji ublažila ograničenja na međunarodnoj granici te dopustila nekima od cijepljenih da slobodno putuju, a obiteljima da se ponovno ujedine, što je izazvalo emocionalne zagrljaje u sidnejskoj zračnoj luci.

Nakon 18 mjeseci jedne od najstrožih graničnih politika u vezi s koronavirusom, milijuni Australaca sada mogu slobodno putovati bez dozvole ili potrebe za karantenom po dolasku u zemlju.

Dok su putovanja u početku bila ograničena na australske državljane, stalne stanovnike i njihove uže obitelji, sada se pokreće plan ponovnog otvaranja zemlje za međunarodne turiste i radnike, koji su prijeko potrebni za oživljavanje zemlje.

image
Saeed Khan/AFP

Putnici na prvim letovima iz Singapura i Los Angelesa stigli su u Sydney rano ujutro, mnoge su dočekali uplakani prijatelji i rodbina koju nisu vidjeli nekoliko mjeseci. Putnike je također dočekalo osoblje zrakoplovne tvrtke koje je držalo transparente i darivalo im australsko divlje cvijeće i čokoladne kekse.

U jednom od najtežih svjetskih odgovora na pandemiju koronavirusa, Australija je prije 18 mjeseci zatvorila svoju međunarodnu granicu, zabranivši stranim turistima i zabranivši građanima izlazak ili dolazak osim ako im se odobri izuzeće.

Strogim pravilima putovanja mnogim je Australcima učinkovito zabranjeno da prisustvuju značajnim događajima, uključujući vjenčanja i sprovode, i onemogućeno da viđaju obitelj i prijatelje.

image
Saeed Khan/AFP

Podaci ministarstva vanjskih poslova pokazuju da se oko 47.000 ljudi u inozemstvu želi vratiti kući.

Ublažavanje pravila putovanja u državama Victoria i New South Wales i Teritoriju australskoga glavnoga grada uvodi se jer veći dio Australije prelazi sa strategije upravljanja pandemijom bez covida na život s virusom kroz opsežna cijepljenja.

image
Saeed Khan/AFP

Dok su zbog epidemije delta soja Sydney i Melbourne donedavno mjesecima bili u izolaciji, australski broj zaraženih covidom i dalje je daleko niži od mnogih usporedivih zemalja, s nešto više od 170.500 zaraženih i 1.735 smrtnih slučajeva.

image
Saeed Khan/AFP

Promjena pravila putovanja, međutim, nije ujednačena u cijeloj zemlji, s državama i teritorijima koji imaju različite stope cijepljenja i zdravstvene politike.

Zapadna Australija uvelike ostaje odsječena od ostatka zemlje - i svijeta - jer država pokušava zaštititi svoj status bez virusa.

image
Saeed Khan/AFP

I dok Tajland i Izrael od ponedjeljka primaju cijepljene turiste, strani putnici još nisu bili dobrodošli u Australiju, s iznimkom onih iz susjednog Novog Zelanda.

Necijepljeni putnici i dalje će se suočavati s ograničenjima karantene, a svi putnici trebaju dokaz o negativnom testu na covid-19 prije ukrcaja.

image
Saeed Khan/AFP

Australija je ranije povratak iz inozemstva dopuštala samo ograničenom broju građana i stalnih stanovnika, uz obaveznu 14-dnevnu karantenu u hotelu o vlastitom trošku. Bilo je i nekih izuzeća za strane putnike iz ekonomskih razloga, uključujući, kontroverzno, neke holivudske zvijezde.

image
Saeed Khan/AFP
image
Saeed Khan/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2023 10:14