GURALI IH S PLAŽE

Dirljive scene: Mještani udružili snage i golim rukama spasili više od 100 nasukanih kitova

Neki kitovi su bili izmoreni od borbe na suhom cijelu noć i nisu imali dovoljno snage da se vrate u duboko more
Nasukani kitovi na Šri Lanci
 Str/AFP

Više od tisuću kitova nasukanih na obalu Šri Lanke vraćeno je u more u spasilačkoj operaciji izvedenoj u noći sa utorka na srijedu.

Tri pilot kita i jedan dupin podlegli su ozljedama nakon što su se masovno nasukali na plaži u blizini Panadura, južno od glavnog grada Colomba.

U pomoć im je pritekla mornarica i obalna straža, a pridružila im se i policija i mještani koji su gurali rukama manje kitove u duboku vodu kako bi mogli zaplivati prema oceanu.

- Ljudi su se okupili i spasili većinu kitova - kazala je morska biologinja Asha De Vos za AFP.

image
Lakruwan Wanniarachchi/AFP
image
Lakruwan Wanniarachchi/AFP

- No neki kitovi su bili suviše izmoreni od borbe na suhom cijelu noć i nisu imali dovoljno snage da se vrate u duboko more. Zato su uginuli.

image
Lakruwan Wanniarachchi/AFP
image
Lakruwan Wanniarachchi/AFP

Nije poznato što je kitove navelo na, kako su ga prozvali, najmasovnije nasukavanje na Šri Lanci. Inače, postoji mnogo teorija zašto se kitovi nasukavaju, a jedna od njih je da slijede ribu prema obali i onda postanu dezorijentirani.

image
Lakruwan Wanniarachchi/AFP
image
Lakruwan Wanniarachchi/AFP

Takozvani pilot kitovi vrlo su društveni i obično plivaju u velikim skupinama u kojim međusobno konstantno komuniciraju.

U rujnu je nekoliko stotina kitova uginulo na obali australijske Tasmanije što je zabilježeno kao jedno od najmasovnijih nasukavanja na svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:06