VELIKI RIZICI

Distribucija Pfizerova cjepiva je ogroman logistički izazov, što nije slučaj s ostalim cjepivima

Očekuje se da će ukupno 24 kamiona dnevno transportirati cjepivo iz Kalamazooa i Puursa prema zračnim lukama
Ilustracija
 Rob Judges Science/Alamy/Profimedia

Dva golema pogona veličine nogometnog igrališta opremljena sa stotinama velikih hladnjaka u gradovima Kalamazoo u Michiganu i Puursu u Belgiji bit će centri ogromnih napora za isporuku cjepiva protiv koronavirusa diljem svijeta, koje su razvili američki farmaceutski gigant Pfzer i njemačka biotehnološka tvrtka BioNTech.

BioNTech je u ponedjeljak s američkim partnerom Pfizerom objavio da je njihovo cjepivo protiv covida 19 "učinkovito više od 90 posto", prema prvim rezultatima treće faze kliničkog ispitivanja. Dvije kompanije izvijestile su da će do kraja mjeseca podnijeti američkom regulatoru zahtjev za registracijom cjepiva, piše The Guardian.

Svjetski čelnici pripremaju se za uvođenje Pfizerova cjepiva, koje se mora čuvati na temperaturi od -70 °C.

Vijest to cjepivu pokrenula je nade u povratak normalnom životu, ali sada se javljaju novi izazovi. Postavlja se pitanje praktičnosti brze isporuke cjepiva na lokacije diljem svijeta, a osobitom najugroženijima.

Nick Doyle, generalni direktor tvrtke za savjetovanje o rizicima Kroll otkriva da će isporuka cjepiva biti kolosalni izazov.

- Dužni smo brinuti se o međunarodnoj populaciji. Za siromašnije zemlje svijeta, osobito u subsaharskoj Africi, Južnoj Americi i Aziji to će biti ogroman izazov.

Toby Peters, profesor hladne ekonomije na Sveučilištu Birmingham, upozorava da mnoge ruralne zajednice, osobito na globalnom jugu, nemaju ni hladnjak za čuvanje cjepiva.

U Sjedinjene Američke Države odlazi 100 milijuna doza cjepiva, 200 milijuna za EU, a 40 milijuna za Veliku Britaniju. Južnoameričke zemlje i azijsko-pacifička regija su također naručile cjepiva. Pfizer planira ove godine distribuirati na globalnoj razini 50 milijuna doza cjepiva, a sljedeće godine još 1,3 milijardi.

Pogoni u Kalamazoou i Puursu već su proizveli stotine tisuća doza cjepiva. Ostale farme zamrzivača u Wisconsinu (Pleasant Prairie) i NJemačkoj (Karlsruhe) su u pripravnosti kako bi bili osigurani dodatni kapaciteti za skladištenje.

image
Sakis Mitrolidis

Iz tih centara će se cjepivo distribuirati u kutijama veličine kofera spakiranima sa suhim ledom (ugljikov oksid u krutom stanju), što je Pfizerov proizvod. Svaka kutija za višekratnu upotrebu može čuvati između 1000 i 5000 doza na ultra niskim temperaturama do 10 dana.

Pfizer tvrdi da se njihovo cjepivo može držati do pet dana na temperaturama između 2 i 8 stupnjeva. Kutije s ugrađenim GPS-om, omogućit će Pfizeru bržu distribuciju cjepiva i očekuje se da će ukupno 24 kamiona dnevno transportirati cjepivo iz Kalamazooa i Puursa prema zračnim lukama. Prevozit će 7,6 milijuna doza dnevno.

Logističke tvrtke UPS, FedEx i DHL također se pripremaju za distribuciju cjepiva koje zahtijeva hladnjače. UPS je izgradio dvije farme zamrzivača, jednu u Nizozemskoj,a drugu u SAD-u, u koje mogu smjestiti ukupno 600 zamrzivača. U svaki od njih se može smjestiti 48.000 bočica cjepiva na temperaturama ispod -80°C.

DHL je također otvorio hladne pogone u Indianapolosu, a FedEx je uložio u hladnjače.

NJemačka planira uspostaviti 60 posebnih centara za cijepljenje opremljenih frižiderima za iznimno niske temperature.

Što se tiče ostalih cjepiva protiv koronavirusa, njih neće trebati držati na jako niskim temperaturama, uključujući ono od američke tvrtke Moderna, koje se može čuvati i na -20 stupnjeva, slično kao kod običnih frižidera.

Očekuje se da će cjepiva koja razvijaju Johnson & Johnson, AstraZeneca u suradnji s Oxfordom i francuski Sanofi s britanskim GlaxoSmithKline biti skladištena i opremljena bez zaleđivanja.

Gian Gandhi iz Unicefa, najvećeg kupca cjepiva na svijetu, izjavio je da su Unicef i WHO zadnjih godina nabavili 40.000 hladnjaka za čuvanje cjepiva u siromašnim zemljama Afrike.

Unicef ​​je također kupio stotine milijuna šprica i pohranjuje ih u skladištima pod nadzorom Unicefa, te će biti spremna za distribuciju nakon što Covid-19 cjepiva postanu dostupna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:04