HITNA POTRAGA

Div koji se ‘proslavio‘ u Srbiji digao uzbunu zbog izgubljene kapsule od 6 mm: ‘Prijeti vam radijacijska bolest!‘

Rudarski div Rio Tinto izrazio je žaljenje zbog nestanka kapsule koja služi kao senzor, a sadrži radioaktivni Cezij-137

Ampula s primjerkom Cezija/Ilustracija

 Kim Christensen/Alamy/Alamy/Profimedia/Kim Christensen/alamy/alamy/Profimedia

Rudarski div Rio Tinto priopćio je kako surađuje s australskim vlastima u pokušaju pronalaska radioaktivne kapsule, koja je ranije ovog mjeseca nestala u državi Zapadnoj Australiji. "Shvaćamo da je ovo očito vrlo zabrinjavajuće i žao nam je zbog uzbune koju je izazvalo", kazali su iz te kompanije za BBC.

Kućište kapsule, naime, sadrži malu količinu radioaktivnog cezija-137, koji može uzrokovati ozbiljne bolesti ako se dodirne. Predmet je izgubljen na putu između gradova Newmana i Pertha, na razdaljini od otprilike 1400 kilometara. Stoga je za kapsulom pokrenuta hitna potraga..

"Osim što u potpunosti podržavamo nadležne vlasti, pokrenuli smo i vlastitu istragu kako bismo utvrdili kako je kapsula izgubljena u transportu", rekao je izvršni direktor Željezne rudače Rio Tinta, Simon Trott. "Kao dio ove istrage, blisko surađujemo s izvođačem radova kako bismo bolje razumjeli što je pošlo po zlu u ovom slučaju", dodao je.

U kompaniji kažu da je kapsula napustila njihov rudnik Gudai-Darri u zapadnoj Australiji 12. siječnja, a nestanak je prijavljen 25. siječnja. "Rio Tinto je angažirao izvođača s treće strane, s odgovarajućom stručnošću i certifikatom, da sigurno zapakira uređaj u pripremi za transport izvan lokacije prije primitka u njihovom pogonu u Perthu. Prije nego što je uređaj napustio lokaciju, korišten je Geigerov brojač za potvrdu prisutnosti kapsule unutar pakiranja".

Geigerov brojač je, inače, elektronički uređaj koji se koristi za detekciju i mjerenje zračenja. Državni dužnosnici izdali su upozorenje na radijaciju u cijelom dijelu zapadne Australije.

Mala, srebrna kapsula, koja se koristi kao senzor, promjera je tek 6 milimetara i duga 8 milimetara. Međutim, izlaganje tragovima radioaktivnog metala je poput "primanja 10 rendgenskih zraka u sat vremena, samo da to stavimo u kontekst, i... količine prirodnog zračenja koju bismo primili u godini dana, samo hodajući okolo," rekao je glavni zdravstveni dužnosnik Zapadne Australije Andrew Robertson.

Inače, pustinja koja se proteže u ovoj australskoj državi udaljeno je područje i jedno od najslabije naseljenih u cijeloj zemlji. Samo jedan od pet stanovnika Zapadne Australije živi izvan Pertha, glavnog grada države. Međutim, dužnosnici kažu da su zabrinuti da bi netko mogao pokupiti kapsulu, ne znajući o čemu se radi.

"Ako ste imali kontakt s predmetom ili ga imate blizu sebe, mogli biste zadobiti oštećenje kože, uključujući opekline... a ako ga imate dovoljno dugo blizu sebe, to može uzrokovati ono što se zove akutna radijacijska bolest i to će trajati neko vrijeme", dodao je Robertson.

Do incidenta je došlo u trenutku dok tvrtka pokušava popraviti svoj ugled u Australiji, nakon što je bila izložena udaru negativnih reakcija zbog uništavanja svetih aboridžinskih kamenih skloništa u Zapadnoj Australiji. Rio Tinto je, naime, razorio 46.000 godina stara kamena skloništa u klancu Juukan, kako bi proširio rudnik željezne rude.

Incident je izazvao veliko negodovanje u zemlji, koje je dovelo do smjene nekoliko vodećih šefova tvrtke. U rujnu 2020. godine tadašnji izvršni direktor Jean-Sébastien Jacques i drugi viši rukovoditelji, uključujući čelnike odjela za željeznu rudaču i korporativne odnose, izjavili su da će napustiti tvrtku.

Na našim prostorima tvrtka Rio Tinto je najpoznatija po tome što je njihovo poslovanje izazvalo goleme prosvjede u Srbiji. Naime, ovaj britansko-australski rudarski div namjeravao je u Srbiji otvoriti rudnik litija u području Jadar kod Loznice, u zapadnoj Srbiji. No, to je krajem 2021. godine izazvalo masovne prosvjede u zemlji pa je tamošnja vlada odustala od projekta - 20. siječnja prošle godine ukinula je Uredbu o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namjene za realizaciju projekta "Jadar".

No, krajem prošle godine ponovno je došlo do prosvjeda jer neki aktivisti tvrde da Rio Tinto još uvijek kupuje imanja u dolini Jadra te da na projekt nije stavljena točka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 00:01