BIJELA BUKA

Diverzija iz Pekinga? Kad na Twitteru tražite vijesti o prosvjedima u Kini, botovi vam ponude seksi zabavu

Twitter pretrage glavnih žarišta prosvjeda, Pekinga, Šangaja, Nanjinga i drugih, prikazuju nepregledni niz neželjenih ponuda
 Twitter/Wenhao

Kada se na Twitteru pokušava pronaći sadržaje povezane sa sve raširenijim prosvjedima protiv korona-mjera u Kini, pronalazi se cijela bujica spama, pornografije i gluposti, za koju pojedini stručnjaci tvrde da je namjerno postavljena kako bi se prikrile vijesti i slike demonstracija.

Twitter pretrage glavnih žarišta prosvjeda - kineskih metropola Pekinga, Šangaja, Nanjinga i drugih - prikazuju nepregledni niz neželjenih ponuda, fotografija oskudno odjevenih djevojaka u sugestivnim pozama te s rečenicama i frazama koje se doimaju kao da su nasumično proizvedene.

Većina tih objava, koje je proučio CNN, potječe od korisničkih računa koji su otvoreni prije nekoliko mjeseci, ne prate niti jedan drugi račun i nemaju vlastitih sljedbenika.

Do ovakvog skoka u zagušenju informacija o prosvjedima na Twitteru, svojevrsne bijele buke, došlo je nakon smrtonosnog požara u pokrajini Xinjiang gdje je najmanje deset osoba poginulo zbog strogih propisa protiv korone koji su spriječili vatrogasce da priteknu u pomoć ljudima u zapaljenoj zgradi.

Požar je na mnoge kineske građane djelovao kao okidač koji ih je potaknuo na sudjelovanje u prosvjedima, no istodobno je uzrokovao i kaos na Twitteru.

Stručnjaci za dezinformacije uvjereni su kako se radi o namjernim naporima kineskih vlasti da zatrpaju svaki spomen prosvjeda u Kini iza gomile nebitnih i zbunjujućih informacija. Riječ je o prvom velikom testu za Twitter kao platformu nakon što ga je preuzeo američki milijarder Elon Musk, koji je otpustio više od polovice zaposlenih, uključujući i većinu osoblja koje je bilo zaduženo za nadzor sadržaja na platformi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:43