JEDAN DAN U TAJLANDU

Divlji slon im upao u kuhinju u ranu zoru: ‘Surlom je kopao po ladicama, znamo što je tražio‘

Incidenti sa slonovima u porastu su posljednjih godina diljem Azije. Glavni je uzrok toga širenje ljudskih naselja i infrastrukture
Slon pretražuje kuhinju
 Radchadawan Peungprasopporn/AFP

Ratchadawan Puengprasoppon, stanovnicu okruga Hua Hin u provinciji na zapadu Tajlanda, u subotu je probudio zvuk lupanja i roštanja iz kuhinje. Spustila se niz stepenice u ranojutarnjim satima i ugledala - divljeg azijskog slona.

''Spavali smo kad su nas probudili zvukovi iz kuhinje'', rekla je Puengprasoppon lokalnim medijima. Slon je zabio glavu kroz postojeću rupu u zidu. A nju je slon napravio prošlog mjeseca, kada je prvi put upao u kuću. Ukućani još nisu stigli sanirati štetu vrijednu oko 1000 eura i slon je iskoristio priliku. Ratchadawan je snimila videozapis koji je obišao mrežu. U njemu možemo vidjeti slona koji pruža surlu kako bi pretražio ormare i ladice. U jednom trenutku uzima plastičnu vrećicu i stavlja ju u usta. U trenutku kada je provalio u kuću, u kuhinji, rekla je svjedokinja, niti nije bilo hrane, no pretpostavila je da je možda pokušavao ukrasti sol.

Slonovi često lutaju područjem u potrazi za hranom. Kuća Puengprasoppon vjerojatno je na meti jer se nalazi pokraj ulaza u nacionalni park u kojem slonovi žive. Tajlandski Odjel za nacionalni parkove, zaštitu divljih životinja i biljaka objavio je na Facebook profilu u nedjelju da je slon namirisao hranu.

''Slonovi su biljojedi pa im trebaju minerali iz slane hrane. To je prijeko potrebno njihovu tijelu", napisali su zaposlenici Odjela. Slonove se češće viđa tijekom sezone berbe voća, a tada je i više šteta koje počine. Jedan je slon, primjerice, uništio kuću u kojoj je netko od stanovnika držao voće.

Prema istraživanju o slonovima na zapadu Tajlanda iz 2018. godine, gotovo su svi od 41 anketiranog vlasnika plantaže voća i poljoprivrednih nasada izjavili da slonovi napadaju njihove usjeve barem jedno mjesečno, a više od polovice reklo je da je to svakodnevna pojava. Prijavili su i druge vrste šteta na imovini, poput pucanja vodovodnih cijevi i spremnika za vodu. Studija je navela da će dugoročno rješenje ovih problema biti obnova prirodnog staništa slonova. Incidenti sa slonovima u porastu su posljednjih godina ne samo na Tajlandu nego i u Indiji te diljem Azije.

Glavni je uzrok toga širenje ljudskih naselja i infrastrukture. Slonovi počinju živjeti u manjim čoporima, raspolažući s manje zemlje, a time i manje resursa, što ih prisiljava na lutanje. Stručnjaci su preporučili obnovu staništa u Indiji, gdje u sukobima sa slonovima svake godine pogine 500 ljudi. U Kini je ovaj problem u prvom planu posljednjih mjesec dana, a naciju je zaokupila priča o krdu slonova koje 15 mjeseci putuje 500 kilometara od svojeg prirodnog staništa, jedući putem čitava polja kukuruza i uništavajući usjeve. Biolozi to vide kao upozorenje za katastrofu koja slijedi nakon uništavanja staništa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:02