ISPRAĆAJ NAVALJNOG

Dižu se žičane ograde, zatvaraju ceste, sve zbog pogreba Putinovog najvećeg neprijatelja: Tvrdoglavi su već stradali...

Policija već patrolira po groblju i oko njega, postavljene su nadzorne kamere

Aleksej Navaljni

 Ludovic Marin/Afp

Nakon što je završilo natezanje i iživljavanje režima s mrtvim tijelom Alekseja Navaljnog, ruskog građanskog oporbenog političara i disidenta koji je pod nerazjašnjenim okolnostima (verzija o ubojstvu je sve izvjesnija) umro u zatvoru na arktičkom polarnom krugu, u petak 1. ožujka, punih 15 dana nakon smrti 16. veljače, trebao bi biti pokopan.

Vladajući Putinov režim sve čini da pokop prođe "ubrzano" i "neprimjetno", a pogotovo da se ne pretvori u antirežimski prosvjed ili bilo kakav iskaz građanskog neposluha. Iz Kremlja obitelji jasno poručuju kako bi bilo najsvrsishodnije da se "pogreb obavi u uskom obiteljskom krugu" kako ni slučajno ne bi došlo puno ljudi. Aleksejeva supruga Julija Navaljna rekla je da ne zna hoće li se pogreb pretvoriti u politički skup i hoće li sve proteći mirno.

Moskovska je policija, kako pišu neovisni ruski portali, na nogama. Kao upozorenje i prijetnja svima koji namjeravaju doći na posljednji oproštaj od hrabrog ruskog oporbenog lidera, pripremljeni su mobilizacijski "pozivi", samo treba upisati ime nepokornog i neposlušnog građanina. Policija već patrolira po groblju i oko njega, postavljene su nadzorne kamere, a duž trase raspoređuju se žičane ograde. Režim je spreman na sva iznenađenja, a neki neovisni mediji navode da bi se mogle zatvoriti i prilazne ulice te obustaviti gradski promet kako bi na sprovod došlo što manje ljudi. Prema riječima njegove suradnice Kira Jarmiš, parastos (misa zadušnica) bi se trebao održati u crkvi ikone Majke Božje Usliši našu bol u južnoj moskovskoj prigradskoj četvrti Marino gdje je Navaljni živio, a pokop će se, nakon dugog natezanja i prebacivanja s groblja na groblje, održati na Borisovskom groblju. Vlasti su zasad odbile udovoljiti zahtjevu za dvoranu u kojoj bi bilo izloženo tijelo i održana komemoracija, ali o tome se vode pregovori.

Podsjetimo, majci Alekseja Navaljnog, Ljudmili, sinovljevo tijelo predano je tek devet dana nakon smrti. Pogreb je trebao biti održan 29. veljače, ali se nekako poklopilo da niti jedan moskovski grobar baš taj dan nema vremena ni mogućnosti obaviti svoj posao - zakopati grob. Naime, baš 29. veljače Vladimir Putin održava svoje obraćanje naciji, pa nije zgodno da se radnicima groblja ne omogući da poslušaju govor svog predsjednika. Neovisna Novaja gazeta navodi kako i među svećenstvom Ruske pravoslavne crkve vlada uznemirenost jer niti jedan ne želi voditi pogrebnu liturgiju. Svi su oprezni kako im se ne bi ponovila sudbina nekolicine tvrdoglavih. Otac Grigorije Mihnov-Vojtenko, koji je želio blagosloviti jedno od mjesta na kojem su građani palili svijeće i ostavljali cvijeće u spomen na Navaljnog, bio je priveden, a tijekom ispitivanja mu je pozlilo i odveden je u bolnicu. Na crkveni sud "predan" je iguman Jevmenije iz Ivanovske oblasti jer je rekao da je "Aleksej prošao Isusov put", a dvojica moskovskih pravoslavnih svećenika koji su još prije izrazili podršku i solidarnost s Navaljnim maknuti su iz Crkve. Protojerej Aleksej Uminski je "razriješen" svećeničke dužnosti (doduše, carigradski patrijarh mu ju je vratio, što je izazvalo dodatnu napetost u ionako uzavrelim i narušenim odnosima RPC-a i patrijarha Bartolomeja), a jeromonah Ioanije (Gujate) po kratkom je postupku premješten u Španjolsku!

Ovakav odnos najbolje pokazuje strah režima čak i od mrtvog Navaljnog te da se pribojavaju neposluha. Unatoč tome što tvrde da Putin ima potpunu kontrolu nad društvom i državom, ipak je oprezan i plah kada je u pitanju pokop njegova najvećeg arhineprijatelja. Navaljni je time postao još značajniji simbol otpora Putinovu režimu, što u Kremlju itekako shvaćaju i ne žele ništa prepustiti slučaju. No, ovakvim svojim ponašanjem pokazuju da se režim boji i da nije siguran u lojalnost svojih građana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:08