NEČUVENO

Djeca diljem Srbije u suzama: ‘Žao nam je, ove godine nema ekskurzija, Vučić je uzeo sve autobuse‘

Upravo 26. svibnja predsjednik Srbije Aleksandar Vučić organizira vlastiti kontramiting i za tu “manifestaciju” angažira čak 2200 autobusa

Aleksandar Vučić

 Armend Nimani/Afp

Društvenim mrežama kruže poruke školskih Viber grupa u kojima zabrinuti roditelji pišu da su agencije odgodile ili čak otkazale ekskurzije i jednodnevne izlete za djecu u Srbiji, na koje su trebali putovati 26. svibnja, jer "prijevoznik s kojim imaju ugovor neće moći organizirati prijevoz”.

Roditelji su se pobunili jer su, kako ističe Nova.rs, prijevoznici prihvatili taj datum i destinaciju prije devet mjeseci i ne razumiju zašto im odjednom ne odgovara datum.

Upravo 26. svibnja predsjednik Srbije Aleksandar Vučić organizira vlastiti kontramiting i za tu “manifestaciju” angažira čak 2200 autobusa. Je li slučajnost ili nešto drugo - roditelji ne znaju. S druge strane, iz škola tvrde da se terenske nastave odgađaju zbog loših vremenskih uvjeta.

Roditelj osnovca koji ide u Osnovnu školu "Kneginja Milica" u Donjem Ribniku kod Trstenika kaže za Nova.rs da je više nego očito da se ekskurzija odgađa zbog najavljenog kontramitinga.

“Nitko me neće uvjeriti da je kiša, snijeg ili nešto treće. Hajde, molim te. Riječ je o tome da učitelji planiraju ići na Vučićev skup pa ne mogu povesti djecu na planirani izlet. A druga stvar je da zapravo nema autobusa kad je gospodin Vučić sve odnio. Šteta”, rekao je ovaj roditelj koji je želio ostati anoniman.

Dodaje kako je datum ekskurzije bio poznat puno ranije, s obzirom na to da su roditelji već uplatili dvije rate za ovo putovanje.

“Ljudi moji, žele nas napraviti budalama. Koliko još? Najbolje da i našu djecu povedu u Beograd na susret. Strašno, nemam riječi. Da ne želim razočarati dijete, odmah bih mu povukao izlaznicu. Nema autobusa, onda nema djece. Doviđenja", kaže ovaj roditelj.

Ekipa Nova.rs kontaktirala je Osnovnu školu u Donjem Ribniku, a ravnateljica Violeta Stevanović tvrdi da planirana ekskurzija u Sokobanju još uvijek nije otkazana, ali i da je agencija predložila zamjenski termin.

„Ekskurzija još uvijek nije otkazana, dobili smo samo ponudu da se otkaže, prije svega, zbog sigurnosti djece. Vidite i sami da su svuda blokirani putevi, pritom bile su i poplave, dakle i vrijeme je promjenjivo. Zamislite da smo otputovali u Novi Sad u srijedu, a tamo potop, kazala je te dodala kako će Vijeće roditelja te škole donijeti konačnu odluku o tome hoće li se putovanje potpuno otkazati ili samo promijeniti termin.

Sličan scenarij zatekao je i učenika OŠ "Josif Kostić" iz Leskovca koji će na ekskurziju umjesto uoči, otputovati tek nakon Vučićevog mitinga i to 16. lipnja iako se putovanje planirano mjesecima ranije.

Ravnatelj škole Milan Tončić za Nova.rs tvrdi da su razlog odgode ekskurzije mlađih osnovnoškolaca loši vremenski uvjeti.

„Ekskurzija zakazana za 25. svibnja nije otkazana, već je na zahtjev učiteljica drugih razreda naše škole, zbog vremenskih neprilika, pomaknuta za 16. lipnja. Čula sam dezinformaciju da se ekskurzija odgađa zbog kontramitinga u Beogradu, netko iz Vijeća roditelja je plasirao tu dezinformaciju, a da me za to nije upitao”, ističe ravnatelj koji je dodao kako će se promijeniti samo datum izleta u etno selo Srna.

Odgodu ekskurzije u Beogradu dobile su i još dvije škole iz Leskovca, "Svetozar Marković" i "Vožd Karađorđe" čiji su učenici trebali putovati 26. svibnja, ali im je agencija navodno otkazala zbog, ponovno, sigurnosti djece. Vlasnik agencije koja je trebala odraditi ta dva izleta kazao je za lokalne medije kako je izlet odgođen uz suradnju s roditeljima te kako je riječ samo o sigurnosti djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:39