ZGRAŽANJE JAVNOSTI

DJECA S ORUŽJEM NA VOJNOJ OBUCI Prašinu je digao centar u Srbiji na Zlatiboru, ali slični se mogu naći i u Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori...

 
 Youtube

Cijela je regija bila zgrožena kad se u javnosti pojavila snimka djece u uniformama i s oružjem u rukama u sklopu “Prvog omladinskog patriotskog kampa - Zlatibor 2018.”. Ujutro su pucali, navečer slušali domoljubna predavanja.

Prema onome što je dosad izašlo u javnost, taj vojni kamp okupio je pedesetero djece ne samo iz Srbije, nego i iz Bosne i Hercegovine te Crne Gore. Vodio ga je bivši vojnik vojske tzv. RSK Željko Vukelić i bio je prije svega namijenjen obuci djece nekadašnjih vojnika. “Sramota je da ne zna kalašnjikov rastaviti”, rekla je majka jednog 24-godišnjaka za Blic.

Kamp je organiziran prema uzoru na ruske vojne kampove za mlade. Srpska udruga ratnih veterana “Udruženje sudionika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije” lani je poslala dvije grupe djece s ukupno 30 članova u slične vojne kampove u Rusiji, javlja RFE. U travnju su ih poslali još 30. U kampu na Zlatiboru su, kao i u sličnim kampovima u Rusiji, djeca i mladi od šest do 24 godine učili kako u borbi koristiti noževe, bombe i automatsko oružje.

Osim vojne obuke, djeca su slušala domoljubna predavanja iz srpsko-ruske povijesti pod okriljem ratnih veterana iz Srbije i Rusije, napisao je reporter NIN-a kojeg su pustili u kamp. Šestogodišnjacima ipak nisu dali u ruke pravo oružje, nego plastične replike, a umjesto bombi pucale su petarde.

I onda su ih zabranili. Nema veze, nastavit ćemo u tajnosti, odgovaraju organizatori.

Najbolji rezultati

Voditelj kampa na Zlatiboru Željko Vukelić, ratni zapovjednik voda u 21. diverzantskom odredu Kordunskog korpusa tzv. VRSK, hvalio se da su srpska djeca na natjecanjima u Rusiji ostvarila najbolje rezultate u pucanju iz snajpera.

Nisu primali samo dječake nego i djevojčice, maloljetne kao i punoljetne. “Kriva je percepcija da se pripremamo za rat. A opet, s druge strane, ne možemo reći ni da, ni ne. U tom kontekstu moramo biti spremni”, poručio je Vukelić. Kamp u Rusiji u koji su slali djecu postoji već 11 godina i dosad je obučavao djecu iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Bjelorusije, Kanade i Italije, prenio je Radio Slobodna Europa. I na Zlatiboru su djecu poučavali ruski instruktori. Nakon zatvaranja kampa iz ruske paravojne skupine E.N.O.T. Corp poručili su da će ubuduće nastaviti to raditi u tajnosti, a ne kao sada kad su “neprijatelju odali sve informacije i namjere”.

Kamp na Zlatiboru bio je njihova prva misija u bratskoj Srbiji: predvidiva po završnici, ali neočekivana po veličini, napisali su. “Glavni zaključak prvog službenog puta u Europu jest: da bi neprijatelj mogao početi reagirati, mora znati vrijeme, mjesto i prirodu događaja. U slučaju da slijedimo elementarna prava informacijske sigurnosti i ako iskoristimo elemente mimikrije, možemo organizirati koliko god želimo kampova bilo kojeg trajanja”, napisali su u priopćenju ruski paramilitaristi. Najavljuju svoje širenje po Europi i servis na engleskom jeziku, prenosi Blic.

Naime, u nizu europskih zemalja postoje ljudi koji su shvatili pogubnost zapadne pseudocivilizacije i žele obnovu tradicionalnih vrijednosti, ističu ruski paramilitaristi. I tu koriste pomoć E.N.O.T. Corpa, neočekivano stvarajući “međunarodni tim istomišljenika”.

Nakon zatvaranja kampa na Zlatiboru javila se organizacija “Centar za bezbjednost, istrage i obranu (DBA)” iz Beograda s upozorenjem da slični i radikalniji kampovi postoje u okruženju, posebno u Federaciji BiH, na Kosovu i u Crnoj Gori.

Korak dalje otišla je Crna Gora jer tamo Ministarstvo obrane svake godine organizira Ljetni vojni kamp za mlade, koji traje 15 dana. Ove ga je godine pohađalo 45 srednjoškolaca iz Crne Gore i pet iz Makedonije. Cilj oglašavanja beogradske DBA bio je ukazati na pošast vojnih kampova islamskih radikala u regiji, ali i pozvati srbijansku vladu da stavi vojne kampove pod kontrolu države “koja će napraviti dobar program samo s jednim ciljem - približavanje vojske omladini”.

RFERL.ORG

U igri i Naser Orić

DBA podsjeća na slučaj iz veljače kad se pojavila snimka na kojoj instruktori “udruženja za razvoj pozitivnih fizičkih osobina Asker” obučavaju dječake u kampu pokraj Tešnja. Problem je što instruktori izgledaju kao selefije, pripadnici radikalnog tumačenja islama. Na pitanje tko smo mi, dječaci odgovaraju “askeri”, što na turskom znači “vojnici”. Kao predsjednik Upravnog odbora Asker akademije vodio se Naser Orić, prijeratni tjelohranitelj Slobodana Miloševića, ratni zapovjednik obrane Srebrenice i optuženik za ratne zločine. Tu su dječaci od sedam do 17 godina došli na dva ili tri dana i obavljali vojnu obuku bez oružja. Udruga Asker sama je stavila svoju snimku na YouTube nekoliko dana nakon što su središtem Banja Luke u maskirnim uniformama prodefilirali pripadnici paramilitantne udruge “Srbska čast”, koju su mediji nazvali Dodikovom paravojskom.

MINBER.BA
Kamp u Tešnju

U svibnju je beogradski Blic digao dreku zbog igre Domovnistan koja je pokraj Bihaća okupila airsoft klubove iz BiH, Hrvatske i Slovenije. Organizator je bio Airsoft klub “Grupa 306” iz Bihaća, a sudjelovalo je oko 170 igrača. Igralo se na prostoru nekadašnjeg srpskog sela Lipa kod Bihaća: cilj je bio napad i zauzimanje separatističke pokrajine Domovnistan koja se odcijepila nakon referenduma i uz pomoć Rusije. Beogradski DBA upozorava da airsoft klubovi u BiH okupljaju više od 1000 ljudi, gotovo polovica ih je mlađa od 18 godina, a sumnjivi su im jer se airsoft oružje lako može zamijeniti za pravo. Posebno im smetaju klubovi Crna munja iz Cazina i War Zone airsoft i paintball poligon na Igmanu kod Sarajeva.

PRIGORSKI.HR
Kamp u Križevcima

Airsoft oružje

No, airsoft je legalan i popularan sport u nizu zemalja svijeta: samo u Hrvatskoj airsoft savez okuplja 26 klubova. U travnju ove godine vojni kamp za djecu održan je u Križevcima gdje je 25 djece, među ostalim, učilo pucati iz airsoft oružja. Pod vodstvom profesionalaca učili su kako se orijentirati u prirodi i pružiti prvu pomoć, prošli su tečaj samoobrane, airsoft, streličarstvo i blowgun, a imali su i domovinski odgoj, prenio je prigorski.hr.

Prije dvije godine mediji su izvijestili o dječjem vojnom kampu za tridesetero djece u Dabru kod Sinja, većinom djece članova udruge Rakitje 90-91 i Udruge hrvatskih vojnih specijalaca. Po načelima poluvojne obuke djeca od 13 do 17 godina prošla su obuku iz streljaštva s airsoft replikama pravog oružja te učila o spašavanju ranjenika i važnosti stege, prenio je H-alter. Na kraju obuke gost im je bio general Josip Lucić, bivši načelnik Glavnog stožera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:06