ŠEF WHO-a

‘Djeca u Gazi umiru od gladi‘

‘Ovim tragičnim i užasnim smrtima uzrok je čovjek, one su predvidljive i potpuno ih je moguće spriječiti‘

Djeca u Gazi

 -/Afp

Na sjeveru Gaze djeca umiru od gladi, upozorava šef Svjetske zdravstvene organizacije, a prenosi u utorak BBC.

Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da je posjet WHO-a tijekom vikenda bolnicama Al-Avda i Kamal Advan prvi od početka listopada.

Na društvenim mrežama podijelio je da je "zatečeno stanje žalosno".

Desetero djece umrlo je od gladi, a dolazi i do "teških razina pothranjenosti", dok bolnice stradavaju, piše.

Ministarstvo zdravstva u Gazi koje vodi Hamas izvijestilo je u nedjelju da je u bolnici Kamal Advan najmanje 15-ero djece umrlo od pothranjenosti i dehidracije.

Šesnaesto dijete umrlo je u nedjelju u bolnici u južnom gradu Rafahu, izvijestila je u ponedjeljak palestinska službena novinska agencija Vafa.

Tedros upozorava na "veliku razinu pothranjenosti, glad od koje djeca umiru, ozbiljnu nestašicu goriva, hrane i medicinskih potrepština, uništene bolničke zgrade" na sjeveru Gaze, gdje, procjenjuje se, živi 300.000 ljudi, s premalo hrane i čiste vode.

Posjet za vikend bio je prvi dolazak WHO-a u nekoliko mjeseci "unatoč našim naporima da dobijemo redovitiji pristup sjevernom dijelu Gaze", napisao je Tedros.

"Situacija u bolnici Al-Avda je posebno zapanjujuća jer je jedna od zgrada uništena", dodao je.

UN je prošlog tjedna upozorio da je glad u Gazi "gotovo neizbježna".

Visoki dužnosnik UN-a za pomoć upozorio je da se najmanje 576.000 ljudi ili jedna četvrtina stanovništva diljem Pojasa Gaze suočava s katastrofalnom neizvjesnošću vezano uz neredovit dotok hrane, a jedno od šestero djece mlađe od dvije godine na sjeveru Gaze pati od akutne pothranjenosti.

Regionalna direktorica UNICEF-a, UN-ove agencije za djecu, rekla je da se "strahuje od smrti djece, dok pothranjenost pustoši Pojas Gaze".

"Ovim tragičnim i užasnim smrtima uzrok je čovjek, one su predvidljive i potpuno ih je moguće spriječiti", rekla je Adele Khodr iz bliskoistočnog ureda UNICEF-a u izjavi u nedjelju.

U subotu je SAD lansirao svoju prvu humanitarnu pomoć iz zraka u Gazu, uključujući više od 38.000 obroka.

Međutim, humanitarne agencije upozoravaju da su te isporuke, koje su također ranije provodile Velika Britanija, Francuska, Egipat i Jordan, neučinkovit način opskrbe ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 23:28