STRAVIČAN TREND

Dječaci i djevojčice ispranih mozgova ubijaju sebe i druge

 REUTERS

Kad su mu skinuli preveliki nogometni dres Barcelone na kojem je bilo ispisano ime Lionela Messija i odstranili s njega samoubilački prsluk koji je skrivao ispod njega, uz samu golu kožu, dječak se rasplakao.

Njegovo lice, koje je snimio fotograf novinske agencije Reuters, na trenutke je odavalo užas i strah, na trenutke prezir prema gomili sigurnjaka koja ga je okruživala.

Na sekundu, bljesnulo bi lice nevinog, prestrašenog djeteta, u drugom trenutku indoktriniranog ubojice.

Zasad bezimenog dječaka, za kojeg se smatra da mu je jedva 12 ili 13 godina, policija je uhvatila u iračkom gradu Kirkuku. Zgrabili su ga, prenose mediji, u zadnji čas, malo prije nego što se dječak htio raznijeti i tako spriječili novi pokolj nalik onom u turskom Gaziantepu u subotu navečer, na kurdskom vjenčanju, kada su svatovi plesali na ulici.

Dječak bombaš samoubojica, starosti od 12 do 14 godina, tom je prilikom ubio 51 i ranio 69 osoba, od kojih je 17 u kritičnom stanju. Od ubijenih, 29 ih je bilo mlađe od 18 godina, ukupno 22 imalo je manje od 14 godina.

Zasad se ne zna je li dječak sam aktivirao bombu ili je to učinio netko za njega, iz daljine. Policija panično traga za dvjema osobama koje su, vjeruje se, dopratile napadača na svadbu, a za napad su turske vlasti okrivile tzv. Islamsku državu.

Tri napada u danu

Dan kasnije, u nedjelju, kada su irački policajci uhvatili dječaka bombu, zabilježena su još dva napada. Izvela su ih dvojica bombaša samoubojica. U jednom nije bilo žrtava, u drugom su tri osobe ozlijeđene.

- Noćas se protiv Kirkuka provodi opasna kampanja - rekao je jedan od sigurnosnih dužnosnika. Uhvaćeni dječak navodno se planirao raznijeti ispred šijitske džamije. Njegov samoubilački prsluk aktiviran je naknadno, u kontroliranim uvjetima, na sigurnom.

Napad u Gaziantepu, kao i uhićenje dan kasnije, dodatno su pojačali strah da Islamska država sve češće za provedbu svojih krvoločnih planova koristi upravo djecu.

To da ih indoktriniraju i koriste kao strojeve za ubijanje već je otprije poznato. U javnost su izlazile videosnimke “IS-ovih mališana” kako vježbaju rezanje vratova na plišanim medvjedićima ili kako doista likvidiraju klečeće neprijatelje.

Postoji aplikacija

Ranije ove godine objavljeno je kako je IS čak napravio aplikaciju za djecu, namijenjenu učenju abecede, a koja je ilustrirana crtežima različitog oružja. Navodno se radi o najnovijem obliku indoktrinacije kojem izlažu maloljetnike koji žive na području samoproglašenog kalifata, mimo standardne u IS-ovim školama, gdje im pune glave radikalnim islamističkim idejama i “izvannastavnom” izlaganju nasilju.

Djecu ubojice IS je već dokazano koristio i u Iraku i u Siriji. Među jedne od najsmrtonosnijih napada spada bombaški napad na nogometni stadion nedaleko od Bagdada 25. ožujka 2016. Tinejdžer se raznio kada su tamošnji dužnosnici davali trofeje pobjednicima turnira i ubio 29 te ranio 60 ljudi.

Odgovornost za napad preuzeo je IS i objavio fotografiju napadača, za kojeg se činilo da mu nije više od 16 godina. Većina žrtava bili su njegovi vršnjaci.

Seksualno roblje

IS je, upozorava UNICEF, u Iraku oteo tisuće djece - djevojčice su prodane u seksualno roblje, a dječaci prisiljeni da ratuju ili postanu bombaši samoubojice.

Tu su taktiku koristili i sami režimi, ali i pobunjeničke i militantne te ekstremističke organizacije, od kojih je najnoviji primjer Boko Haram. Poznat po mnogim otmicama djece, većinom djevojčica, postaje sve prepoznatljiviji i po samoubilačkim napadima koje izvode njihove maloljetne zarobljenice. Djeca bombaši, tvrdi UNICEF, izvode svaki peti samoubilački napad na području djelovanja Boko Harama, dakle u Nigeriji, Kamerunu i Čadu.

Ubijali su za Crvene Kmere, a u Africi ih koriste svi teroristi

Od djece ratnika, primjerice, nije se prezalo ni u Africi. Naviku korištenja djece imali su i teroristička mreža al-Qa’ida te Hamas i Islamski džihad koji su, primjerice, održavali ljetne kampove za antiizraelsku indoktrinaciju palestinske djece.

Koristili su ih u samoubilačkim napadima početkom 2000-ih, dok u najnovijem valu nasilja upravo maloljetnici izvode napade noževima na Izraelce. Najmlađem napadaču bilo je samo 11 godina.

No, praksa je još starija od toga. Djecu ubojice, njih tisuće, potpuno ispranih mozgova, koristili su Crveni Kmeri, za koje su oni radili masovna ubojstva tijekom genocida u Kambodži. Bili su naučeni slijediti bilo kakvu naredbu bez imalo oklijevanja. Tisuće djece ratnika sudjelovalo je i u ratu u Sijera Leoneu, gdje su im davali drogu ili ih koristili za klanje - zločin koji je kasnije prvi put sankcioniran na UN-ovu sudu za Sijera Leone. Poznat po korištenju djece vojnika bio je i zloglasni lider LRA (Božje vojske otpora) Joseph Kony, a koji je operirao u Ugandi i u okolnim državama.

Mnoga od djece korištene u te svrhe pronađena su napuštena ili su oteta iz svojih sela, nakon pokolja. Indoktrinirane, potpuno promijenjenog mentalnog sklopa teško ih je i vratiti u svakodnevicu i njihova je rehabilitacija izazovna i dugotrajna, ali od toga se ne smije nikako odustati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 01:18