RASISTIČKI ZLOČIN

Dječak (14) zviždao za njom, ona se ‘pobrinula‘ da ga linčuju: Obitelj žrtve traži pravdu 67 godina poslije

Šerif je 1955. povukao nalog za uhićenje Carolyn Bryant Donham jer nije ‘želio smetati ženi koja se mora brinuti o dvoje male djece‘

Carolyn Bryant Donham (lijevo); članovi obitelji i zaklade 'Emmett Till Legacy Foundation' traže uhićenje bjelkinje koja ja 'naručila' ubojstvo 14-godišnjeg Emmetta Tilla

 Profimedia

Nakon što je ekipa koja je u podrumu suda u američkoj saveznoj državi Mississippi tražila dokaze o linču crnog tinejdžera Emmetta Tilla pronašla neispunjeni nalog za uhićenje bjelkinje zbog njegove otmice iz 1955., rođaci žrtve 67 godina poslije zločina zahtijevaju da vlasti dotičnu ženu napokon dovedu pred lice pravde.

Nalog za uhićenje Carolyn Bryant Donham (88) otkriven je prošloga tjedna unutar mape s datotekama u jednoj kutiji, rečeno je u srijedu. Rođaci sad žele da Donham bude uhićena - ona je, kako prenosi Daily Mail, u vrijeme ubojstva bila u braku s jednim od dvojice bijelaca kojima je suđeno za Emmettovo ubojstvo. Dječak je bio otet iz kuće svojega rođaka, usmrćen i potom bačen u rijeku, a spomenuti dvojac oslobođen je krivnje samo nekoliko tjedana nakon što je zločin počinjen.

Carolyn Bryant Donham u kolovozu 1955. optužila je 14-godišnjeg Tilla da je neprikladno zviždao za njom u obiteljskoj trgovini u Moneyju u Mississippiju. Rođak ubijenoga, koji je tad također bio ondje, rekao je kako je dječak uistinu napravio to što se "suprotstavljalo rasističkim društvenim kodeksima Mississippija toga doba".

Donham je kasnije identificirala Tilla muškarcima koji su ga i ubili. Iako su vlasti tad izdale nalog za Carolynino uhićenje, šerif okruga Leflore povukao ga je jer nije "želio smetati ženi koja ima dvoje male djece o kojoj se mora brinuti". Donham zasad odbija komentirati slučaj, no Teri Watts, rođakinja ubijenoga dječaka, inzistira na kaznenom progonu osumnjičene.

- To je ono što država Mississippi mora nastaviti - izjavila je.

- Nalozi za uhićenje zbog protoka vremena i promjenjivih okolnosti mogu otići u zastaru, a jedan iz 1955. gotovo sigurno ne bi prošao na sudu, čak i ako bi ga šerif pristao uručiti - objašnjava Ronald J. Rychlak, profesor prava na Sveučilištu Mississippi. No dodaje i kako bi, u kombinaciji s novim dokazima, izvorni nalog za uhićenje definitivno mogao biti "važna odskočna daska u procesu utvrđivanja vjerojatnog razloga za novi kazneni progon".

Emmett Till, inače iz Chicaga, bio je u posjetu rodbini u Mississippiju kad je 24. kolovoza 1955. ušao u trgovinu u kojoj je radila tad 21-godišnja Donham. Osim što joj je zviždao, ona je na sudu posvjedočila kako ju je dječak i zgrabio te joj uputio nepristojan komentar.

Dvije noći kasnije, Carolynin tadašnji suprug Roy Bryant i njegov polubrat J.W. Milam naoružani su došli tražiti dječaka u ruralnom predjelu okruga Leflore, gdje je živio Tillov praujak, Mose Wright. Tillovo unakaženo tijelo izvučeno je iz rijeke u drugom okrugu nekoliko dana kasnije.

Bryant i Milam oslobođeni su optužbi za ubojstvo, ali kasnije su u intervjuu za jedan časopis priznali počinjenje zločina.

U ekipi za pretragu koja je pronašla nalog bili su članovi zaklade "Emmett Till Legacy Foundation" i dvoje Tillovih rođaka - voditeljica zaklade Deborah Watts i Teri Watts. U pretragu je bio uključen i Keith Beauchamp, čiji je dokumentarni film "The Untold Story of Emmett Louis Till" prethodio obnovljenoj istrazi Ministarstva pravosuđa koja je 2007. završila bez podizanja optužnice. On sad smatra kako ima dovoljno novih dokaza za kazneni progon 88-godišnje Carolyn Bryant Donham.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:17