STIGLA SUDSKA PRESUDA

Dječak koji je preživio pad žičare nezakonito je odveden u Izrael: ‘Vratite ga odmah strini u Italiju!‘

Obiteljski sud u Tel Avivu odbacio je djedov argument da su njegovi postupci bili zakoniti i u najboljem interesu njegovog unuka
 AFP/Facebook

Izraelski sud presudio je da šestogodišnje dijete koje je jedino preživjelo pad žičare u Italiji u svibnju treba biti vraćeno u Italiju, javlja CNN.

Roditelji, brat te prabaka i pradjed Eitana Birana poginuli su u nesreći, što je izazvalo intenzivnu i kompliciranu borbu za skrbništvo između njegovih preživjelih rođaka u Italiji i Izraelu.

Biranovi su živjeli u Paviji u sjevernoj Italiji, a talijanski sudac u lipnju je presudio da se starateljstvo treba dati Eitanovoj strini u Italiji.

No, u rujnu je njegov djed s majčine strane, Shmulik Peleg, posjetio Eitana u Italiji i odvezao ga preko granice u Švicarsku, a onda koristeći dječakovu izraelsku putovnicu, privatnim avionom doveo u Izrael.

Gali Peleg, tetka s majčine strane, tvrdila je kako je dječak bio zatočen u Italiji te je u kolovozu predala zahtjev za posvajanjem.

- Nismo oteli Eitana... doveli smo ga doma, rekla je.

S druge strane, strina kod koje je Eitan boravio, vijesti je opisala kao 'novu tragediju za Eitana', te je podnijela tužbu izraelskim vlastima zbog otmice svog nećaka.

Obiteljski sud u Tel Avivu sada je presudio da Birana treba vratiti strini, odbacivši djedov argument da su njegovi postupci bili zakoniti i u najboljem interesu njegovog unuka.

Sud je odbacio tvrdnju da je Izrael uobičajeno mjesto stanovanja maloljetnika, uz napomenu da se preselio u Italiju kad je imao dva mjeseca. Rečeno je i da je dječaku u najboljem interesu da ostane u zemlji.

Sud je također odlučio da su djedovi postupci bili nezakoniti i da su povrijeđena skrbnička prava njegove strine.

Obitelj Eitana Birana poginula je kada je tijekom vožnje žičarom u Stresi na sjeveru Italije, nedaleko od vrha Mottaronea, puknuo kabel.

U trenutku nesreće u gondoli žičare je bilo 15 putnika, a jedini preživjeli, Eitan, zadobio je višestruke ozljede te mu je bila potrebna operacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:28