RAZOČARAN ISLAMISTIMA

DJEČAK OPASAN EKSPLOZIVOM SE PREDAO 'Postao je bombaš samoubojica kako bi pobjegao od IS-a'

 Screenshot

Usaid Barho oko svog trupa imao je zavezan prsluk s eksplozivom kada je krenuo u šijitsku džamiju u Bagdadu. No umjesto da ubije sebe i nekolicinu drugih ljudi, nakon što je ušao u džamiju donio je hrabru odluku i predao se stražarima koji su stajali u blizini kazavši im da se ne želi raznijeti.

Na YouTube-u je objavljena video snimka koja prikazuje policajce kako nježno uklanjaju smrtonosnu opremu kojom je 14-godišnji mladić bio opasan, a sve su gledali zapanjeni promatrači.

New York Times je izvijestio kako je Usaid, prije nego li su ga ekstremisti ISIS-a regrutirali u njegovom domu u sirijskom gradu Manbiju, sanjao o tome da postane liječnik.

Radikalnim islamistima se pridružio jer je 'vjerovao u Islam' no ubrzo se razočarao. Govorili su mu da će mu šijiti silovati majku ako se neće boriti.

- Zaveli su nas da se pridružimo kalifatu. U nas su usadili ideju da su šijiti nevjernici i da ih moramo ubiti - kazao je tinejdžer.

Prije nego li je morao odlučiti hoće li postati borac ili bombaš samoubojica, Usaid je prošao trening u kampu.

- Podignuo sam ruku da bih bio bombaš samoubojica. Da sam borac i pokušam se predati sigurnosnim snagama mogli bi me ubiti dok držim pištolj u ruci - kazao je Usaid koji se trenutno nalazi kod iračkih obavještajaca.

Dječaci naučeni na nasilje od malih nogu često se bore rame uz rame svojih roditelja, koji, ako im djeca poginu, njihove slike objavljuju na internetu i slave ih kao mučenike.

ISIS često objavljuje na internetu slike mladih boraca, od kojih neki imaju tek pet ili šest godina, kako poziraju s pištoljima i s islamskom zastavom kraj mrtvih tijela.

- Djeca su u središtu pozornosti ISIS-a, oni su buduća generacija koja će braniti kalifat i koja će naslijediti sadašnje borce - kazao je glasnogovornik Bliskoistočnog medijskog istraživačkog instituta.

- Djeca imaju vojni trening s borcima ISIS- a i ne postoji rasprava trebaju li biti podvrgnuta vojnom treningu i boriti se u pravim bitkama - napomenuo je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 04:19