NEVJEROJATNA PRIČA

Dječak pronađen nakon šest godina: ‘Oteli su me majka i djed. Otkrit ću vam gdje sam bio, ali jednu stvar ne smijem reći...‘

Alex kaže kako misli kako je njegova majka ‘pomalo luda‘ i u nekoj vrsti ‘bizarnog delirija‘ kada je riječ o duhovnosti...

Alex Batty

Na vidjelo izlazi sve više detalja neobičnog slučaja danas 17-godišnjeg Alexa Battyja koji je, zajedno s majkom i djedom, nestao prije šest godina. Naime, njih troje su 2017. iz Ujedinjenog Kraljevstva otišli na ljetovanje u Španjolsku, no nikad se nisu vratili nakon čega je organizirana i policijska potraga. Kasnije se ispostavilo da su otišli živjeti u jednu duhovnu komunu u Francuskoj, piše Daily Mail.

Podsjetimo, vozač koji je u srijedu, 13. prosinca, putovao kroz francuske Pirineje slučajno je zatekao Alexa kako usred noći, po jakoj kiši, hoda cestom s ruksakom na leđima i skateboardom pod rukom. Vozač se sažalio nad dječakom i povezao ga te usput doznao njegovu neobičnu priču.

Alex kaže da su ga prije šest godina majka i djed zapravo oteli i odveli u duhovnu komunu te da misli kako je njegova majka ‘pomalo luda‘.

Bilo mu je 11 godina kad je s majkom Melanie (tada 37) i djedom Davidom (tada 58) otišao na ljetovanje s kojeg se nisu vratili. Zakonska skrbnica dječaka, njegova baka Susan Caruana, kaže kako su njezina kći i bivši muž željeli živjeti ‘alternativnim načinom života‘ i sa sobom poveli dječaka.

No Alex je tijekom vikenda pobjegao iz komune smještene u podnožju francuskih Pireneja i proveo četiri dana hodajući preko planina pokušavajući doći do svoje bake u Engleskoj.

Igrom sreće, Fabien Accidini, student kiropraktike iz Toulousea, u srijedu se oko 2 sata ujutro vozio cestom dok je dostavljao lijekove u planinskoj regiji Aude kada je ugledao Alexa kako hoda po kiši. Promrzli i iscrpljeni Alex, prihvatio je Fabienovu ponudu i na kraju mu rekao da želi napustiti Francusku i otići svojoj obitelji u Englesku.

Alex bi se uskoro trebao vratiti kući u Englesku, rekli su u četvrtak francuski tužitelji, a vrlo emotivna baka Susan rekla da je ‘oduševljena‘ i ‘u šoku‘ što je njezin voljeni unuk pronađen živ i zdrav.

Fabien je regionalnom dnevniku ispričao o trenutku kada je ugledao Alexa: ‘Hodao je po jakoj kiši. Kad sam drugi put prošao pored njega, odlučio sam ponuditi da ga negdje odbacim. Bio je prilično visok i plavokos, odjeven u crne traperice, bijeli pulover i ruksak. Ispod ruke je nosio skateboard i noćnu lampu. Ponudio sam mu prijevoz pa je ušao u moj kombi.‘

‘U početku je djelovao pomalo sramežljivo. Pokušali smo razgovarati na francuskom, ali primijetio sam da baš ne zna jezik. Onda sam probao na engleskom. Kad sam ga pitao kako se zove, prvo je kazao da se zove Zach. Razgovarali smo više od tri sata! Vrlo brzo mi je rekao tko je zapravo - Alex Batty - a onda mi je ispričao svoju priču‘, ispričao je Fabien.

Rekao je da ga je majka otela kad je imao 12 godina. Od tada je tri godine živio u Španjolskoj u luksuznoj kući s desetak ljudi, a u Francusku je stigao 2021.

Fabien je također ispričao da mu je Alex rekao kako mu je majka ‘malo luda‘ i ‘u nekom bizarnom deliriju kad god govori o duhovnosti‘, ali je jasno kazao da ga ona nikad nije zarobila i da je mogao ‘otići kad je htio‘. Međutim, i dalje ne želi reći gdje se točno nalaze njegovi majka i djed.

‘Nije izrazio nikakav animozitet prema majci, ali je silno želio pronaći svoju baku. Jako su mu nedostajali njegovi bližnji‘, rekao je Fabien.

‘Bio je žedan jer je hodao nekoliko dana, pa sam mu dao malo vode. Kad mi je objasnio svoju situaciju, dao sam mu svoj telefon. On sâm nikada nije imao neko sredstvo komunikacije. Poslao je baki poruku s mog Facebooka. Nažalost, nije odgovorila. U početku je Alex želio otići u veliki grad kako bi pronašao pomoć i otišao u veleposlanstvo, no ja sam ga odveo na policiju.‘

Fabien je odvezao Alexa u općinu Revel, blizu Toulousea u južnoj Francuskoj gdje je 17-godišnjak policiji rekao tko je: ‘Kad smo stigli, Alex je bio vrlo umoran. Legao je na pod. Nakon toga su nas policajci ispitivali. Pokušavali su otkriti je li to doista on. Kad su dobili potvrdu, našli su mu smještaj i prenoćio je u domu.‘

Njegova baka, koja je u vrijeme njegova nestanka imala 62 godine, rekla je da je ‘oduševljena‘ što je Alex pronađen.

‘Tako sam sretna. Razgovarao sam s njim i dobro je. Trenutno je s vlastima u Francuskoj. To je takav šok. Ne znam gdje mu je mama. Samo ga čekam da dođe kući. Oduševljena sam.‘

Putovanje s majkom i djedom

Alex je tog 30. rujna 2017. godine doletio u zračnu luku Malaga u Španjolskoj na unaprijed dogovoreno putovanje s Melanie - koja nema zakonsko roditeljsko skrbništvo nad dječakom - i Davidom na tjedan dana dugog boravka u području Benahavis, u blizini Marbelle.

Ali Alex, njegova majka i djed nisu se vratili kući kako se očekivalo 8. listopada 2017., što je pokrenulo opsežnu policijsku istragu o očitoj otmici dječaka.

Alexova shrvana baka, koja je u vrijeme nestanka imala 62 godine, rekla je 2018. da su Melanie i David prethodno živjeli u komuni u Maroku s Alexom 2014. kao dio ‘alternativnog načina života‘.

Susan, koja se nikad nije prestala nadati da će ponovno naći svog unuka, rekla je kako vjeruje da su njezina kći i bivši suprug oteli Alexa kako bi zajedno s njima mogao živjeti ‘alternativnim načinom života‘.

Alex, njegova majka i djed posljednjih su tjedana živjeli između okruga Ariege i Aude istočno od Perpignana u južnoj Francuskoj u šatorima i kampovima postavljenima u divljini, pišu francuske novine La Depeche.

Prisjećajući se dana kada se njih troje trebalo vratiti kući, Alexova shrvana baka Susan otkrila je da su joj video na kojem govore zašto su napustili Veliku Britaniju i kakav život zapravo žele.

‘Objašnjavali su svoje razloge i Melanie je rekla zašto su učinili to što su učinili. Alex je tada rekao da je milijun puta bolje biti s mamom i djedom. To me, naravno, zaboljelo, ali onda su se javile i moje druge brige‘, kazala je Susan.

‘Vjerujem da je razlog zbog kojeg su to učinili taj što se oni ne slažu s mojim životnim stilom, mojim sustavom vjerovanja. Ja jednostavno živim dan za danom, kako svi normalni ljudi žive. Nisu htjeli da Alex ide u školu, ne vjeruju u redovnu školu.‘

Na Facebooku je David Batty objavljivao ‘istine o Matrixu‘ i kako nam vlada ‘uništava živote‘. Također je napisao da se ‘tajni sudovi‘ u Velikoj Britaniji ‘bave krađom djece radi profita‘, kazala je Susan.

Na Alexov 15. rođendan, Susan je unuka putem objave na Facebooku zamolila da joj javi je li na sigurnom i dobro.

‘Sretan rođendan mom prekrasnom 15-godišnjem unuku. Alex, molim te, imaj malo sažaljenja, slomljena sam. Molim te samo mi daj znak da si dobro. Svaki dan mislim kako si na nekom dalekom mjestu i živiš život kakav je tvoja mama odabrala za tebe. Sve što želim znati je da si još uvijek živ i zdrav. Već godinama se mučim, srce mi je slomljeno. Toliko te volim da samo moram znati da si dobro. Nadam se da ću te opet vidjeti jednog dana, sve bih dala samo za jedan zagrljaj. Baka.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 20:20