KRVAVI DIJAMANTI

Dječake slao da sakate ljude: Charles Taylor osuđen na 50 godina zatvora

Taylor je pobunjenicima dobavljao oružje, municiju i druge zalihe u zamjenu za ‘krvave dijamante’ koje su iskapali robovi
 AP Photo/Toussaint Kluiters

DEN HAAG - Suci međunarodnog suda za ratne zločine osudili su bivšeg liberijskog predsjednika Charlesa Taylora na 50 godina zatvora u Srijedu, javlja AP.

Prema sudskoj presudi, “Taylor je bio odgovoran za neke od najodvratnijih i najbrutalnijih zločina zabilježenih u povijesti.”

Taylor (64), prvi je bivši čelnik neke države kojeg je međunarodni sud za ratne zločine osudio nakon drugog svjetskog rata, te su suci naglasili kako nisu imali presedana prilikom dodjele kazne. Taylor bi trebao odslužiti kaznu u engleskom zatvoru, no njegovi odvjetnici najavili su žalbu koja će ga vjerojatno zadržati u Haagu još nekoliko mjeseci.

Charles Taylor prvi je šef države osuđen za ratne zločine od Drugog svjetskog rata: Na suđenju je svjedočila i Crna pantera Naomi Campbell

Taylor je osuđen prošli mjesec po 11 točaka optužbe za pomaganje i poticanje pobunjenika koji su poharali zemlju nakon desetgodišnjeg rata koji je završio 2002. godine nakon više od 50.000 ljudskih žrtava.

Prema tužiteljstvu, Taylor je pobunjenicima dobavljao oružje, municiju i druge potrepštine u zamjenu za ‘krvave dijamante’ koje su iskapali robovi.

Tužiteljstvo je tražilo 80 godina zatvora, dok je obrana tražila kaznu koja bi Tayloru pružila barem neku šansu za izlazak iz zatvora prije smrti. S obzirom na Taylorovu dob, dodijeljena zatvorska kazna od 50 godina zatvora je praktično doživotna kazna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:31