TEŠKA BOLEST SE VRAĆA

DJEČJA PARALIZA OPET PRIJETI Hrvatska spada u rizične zemlje

Gotovo 12 milijuna europske djece nije cijepljeno protiv dječje paralize
 AP

Za mnoge Europljane dječja paraliza je bolest koja pripada povijesti. No, po prvi put u povijesti postoji rizik opasnost da bi se to teško oboljenje mogla ponovno vratiti i etablirati na kontinentu, piše Nature.com.

Naime, poliovirus ponovo se pojavio nadomak europskog jugoistoka – u Izraelu i Siriji – ostavljajući dužnosnike javnog zdravstva u brizi.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je Europsku regiju 2002. godine slobodnom od dječje paralize. No, u mnogim zemljama nadzor je oslabio. Sustavi koji se time bave često su nepotpuni i nekvalitetni pa su mnoge zemlje izrazito osjetljive na neželjene slučajeve izvana.

S obzirom na oslabljenu obranu Europe od dječje paralize, povećanje putovanja između Europe i Izraela i s obzirom na milijune izbjeglica koje bježe iz Sirije, Europski centar za kontrolu i prevenciju smatra da postoji realna opasnost od izbijanja bolesti i u Europskoj uniji.

- Ovo je poziv na buđenje. Članice EU ovu prijetnju shvatile su vrlo ozbiljno - kazao je Marc Sprenger, direktor ECDC-a u Stockholmu.

Napori u iskorijevanju dječje paralize ostvarile su velik uspjeh od lansiranja Globalne inicijative za iskorjenjivanje polia 1988. godine. Dotad je u 125 zemalja godišnje bilo paralizirano 350.000 djece. Taj je broj u posljednjih 25 godina smanjen za više od 99%, na samo 223 slučaja godišnje. Polio je udomaćena bolest u samo tri zemlje: Afganistanu, Nigeriji i Pakistanu. U Somaliji je ove godine zabilježeno 174 slučaja.

Najnoviji slučaj pojavio se 19. listopada u istočnoj Siriji, a slučajevi su vjerojatno rezultat pada imunizacije kod djece zbog ratnih uvjeta.

U nekoliko gradova u južnom dijelu Izraela pronađen je divlji poliovirus, a virus je detektiran i na zapadnoj obali Gaze. Kako bi se zaustavila tiha transmisija, u Izraelu je od kolovoza cijepljeno više od 890.000, a u Siriji 2.400.000 djece.

- Vrlo je velik rizik da uvezeni slučajevi prođu neprimijećeni i prošire se prije nego što izbije bolest . Moramo pojačati nadzor okoliša, a ne čekati da se pojave prvi klinički slučajevi ove bolesti- zaključio je Sprenger.

Cijepljeni Europljani trebali bi biti sigurni, no, gotovo 12 milijuna europske djece nije cijepljeno protiv dječje paralize.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:09