STRAVA U PAKISTANU

DJEČJI BOMBAŠKI ODRED Kupe dijete za 25 USD, natovare ga bombama i pošalju da ubije ljude!

Uhićeno je 11 dječaka u dobi od osam do 15 godina, koje su teroristi koristili jer zbog dobi nisu izazivali sumnju
 AFP




Terorističke grupe u Pakistanu pronašle su novo oružje: djecu kojoj već od osme godine natovare bombe i pošalju ih u napad.

Policija u Beludžistanu objavila je da je u raciji na skrovišta odmetničke Ujedinjene vojske Beludžistana uhitila grupu od 11 djece u dobi od osam do 15 godina. Djeca su pala u ruke policiji, ali je osam odraslih osoba uspjelo pobjeći, prenosi CNN.

Manje poznata Ujedinjena vojska Beludžistana jedna je od oslobodilačko-terorističkih grupa koje se već desetljećima bore za samostalnost Beludžistana, najveće i najslabije naseljene pakistanske regije uz granicu s Iranom i Afganistanom. Djecu su slali u bombaške napade ili bi im “samo” prenosili eksploziv.

Nisu znali što prenose

- Sva ta djeca potječu iz jako siromašnih obitelji - rekao je lokalni šef policije Mahmud Zubair na konferenciji za novinare na kojoj je policija objavila da je uhitila dječji bombaški odred.

Terorističke grupe plaćaju njihovim obiteljima od 25 do 50 dolara da postave pakete s bombama sa satnim mehanizmom. Djeca su najbolja za takve zadatke jer rijetko izazivaju sumnju, prenosi CNN.

Uhićeni dječaci policajcima su tijekom ispitivanja rekli da nisu znali što se nalazi u paketima koje su prenosili ni što oni doista rade. Bombe su ostavljali po tržnicama, kantama za smeće i uz sporedne ceste koje koriste policijske i sigurnosne snage.

Godinama se razne grupe u Beludžistanu, bogatom naftom, prirodnim plinom i raznim rudama, bore za autonomiju te zaostale pokrajine koja obuhvaća više od 40 posto teritorija Pakistana. Pobunjenici optužuju vlasti u Islamabadu da samo crpe plin i naftu s njihova teritorija, a ništa ne vraćaju u najsiromašniju pakistansku regiju. Beludži čine oko polovine stanovništva, a u ostatku stanovništva najbrojniji su Paštuni.

Neki dječaci iz uhićene grupe priznali su desetak bombaških napada, objavio je šef policije. Jedan je priznao da je kriv za bombaški napad 10. siječnja u glavnom gradu pokrajine kad je od bombe ostavljene pokraj tržnice Bača Kan poginulo 11 ljudi, a 67 ih je ranjeno. Pakistanski Express Tribune piše da je otac tog dječaka bio “pošteni policajac” sve dok ga pobunjenici nisu “zaveli”, a dečko je završio prvi razred srednje škole i odustao od nastavka školovanja. Bomba je eksplodirala pokraj vozila FC-a, rezervnih vojnih snaga pod zapovjedništvom pakistanskih generala, kojima se vlasti u Islamabadu služe u borbi protiv pobunjenika. Među poginulima su dva pripadnika FC-a.

Koristili ih i talibani

Ovo nije prvi put da je otkriveno kako se djeca koriste za bombaške napade: još 2009. su Amerikanci i vlasti u Pakistanu optužili pakistanske talibane da kupuju i prodaju djecu za bombaške napade. Jednog od talibanskih lidera, Mesuda Baitulaha, optužili su da je prodavao djecu po cijeni od šest do 12 tisuća dolara. Digital Journal prenosi da djeca od 12 do 18 godina čine većinu bombaša samoubojica u Pakistanu i citira vođu pakistanskih talibana Huseina Karija da su djeca “oruđe ostvarenja Božje volje”.

Na pitanje novinara što će se dogoditi s uhićenim dječacima, beludžistanski policajci odgovorili su da će tražiti od provincijskih vlasti da se pobrinu o njihovoj “rehabilitaciji”, prenosi pakistanski Express Tribune.

Šijiti ipak nisu bili mete krvavog bombaškog napada

Jedan od uhićenih dječaka priznao je policiji da je on postavio bombe koje su u siječnju eksplodirale na tržnici Bača Kan. Taj napad, koji je BBC nazvao pravim krvoprolićem jer je poginulo 11 ljudi, a 67 ih je ranjeno, prvotno se tumačio kao napad na manjinske šijite jer su oni bili većina žrtava. U Pakistanu posljednjih godina raste nasilje protiv šijita, a samo je lani u takvim napadima ubijeno 400 ljudi. Uhićenjem skupine djece otkriveno je da meta nisu bili šijiti, nego pripadnici rezervista FC-a koji služe kao dodatne snage pakistanskoj vojsci u borbi protiv beludžistanskih autonomaša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 23:36