OTKAZ PREKO ZOOMA

Djelatnik otkrio detalje online sastanka na kojem je 900 ljudi dobilo otkaze: ‘Bio je to nadrealan trenutak...‘

Christian Chapman rekao je da je sastanak trajao tri minute te da su djelatnicima otkazi uručeni prije nego što su se svi okupili

Vishal Garg (na fotografiji) prošle je subote otpuštene djelatnike optužio za ”krađu”, odnosno ustvrdio je da od klijenata tvrtke i drugih djelatnika kradu tako što su neproduktivni te zato što na poslu provedu samo dva sata

 Screenshot TikTok

Christian Chapman, bivši djelatnik američke online platforme za izdavanje hipotekarnih kredita Better.com, prošle se srijede prijavio u svoj Zoom profil misleći da će sudjelovati na još jednom uobičajenom sastanku.

Nije znao da će to biti posljednja stvar koju će napraviti kao zaposlenik Bettera, piše CNN.

- Ako sudjelujete na ovom sastanku, to znači da ste dio nesretne grupe zaposlenika koji će dobiti otkaz - rekao je na tom sastanku glavni izvršni direktor Bettera Vishal Garg.

Sastanak je trajao tri minute, a Garg je zaposlenicima vijest o otkazu donio bez da je pričekao da svi koje je planirao otpustiti dođu na sastanak.

- Vi više ne radite ovdje, a otkazi odmah stupaju na snagu - rekao je Garg i to je bilo to.

Kada je sastanak završio, Chapman je bio zbunjen. Kao jedina osoba koja privređuje u svojoj sedmeročlanoj obitelji, Chapman je rekao da je Gargov čin bio neočekivan.

Chapman je počeo slati poruke svojim kolegama kako bi doznao što se zaista događa, no ubrzo je izgubio pristup računalu, mobitelu i emailu koje mu je dala tvrtka.

Na kraju ih je uspio dobiti preko Facebook Messengera.

Garg je otpuštenim djelatnicima Bettera rekao da će im se javiti Odjel za ljudske resurse, no oni do tih poruka nisu mogli doći jer nisu mogli pristupiti tvrtkinom emailu.

Chapman je rekao da mu se Odjel za ljudske resurse nakon više sati javio na privatnu email adresu.

- Bio je to nadrealan trenutak. Bila je to jedna od onih stvari za koje ne vjerujete da će se dogoditi - rekao je Chapman za CNN.

Garg je te srijede na sastanku koji je trajao svega nekoliko minuta otpustio 900 ljudi, otprilike devet posto zaposlenika Bettera.

Procijenjeno je da platforma Better.com, iza koje stoji investicijska banka Softbank, trenutno vrijedi 6,9 milijardi američkih dolara, što je čini tzv. jednorogom.

Garg je prošle subote otpuštene djelatnike optužio za "krađu", odnosno ustvrdio je da od klijenata tvrtke i drugih djelatnika kradu tako što su neproduktivni te zato što na poslu provedu samo dva sata.

Nekoliko bivših zaposlenika tvrtke CNN-u je reklo da ih je šokirao taj istup bivšeg šefa.

Časopis Forbes napisao je u studenom 2020. godine da je Garg zaposlenicima Bettera poslao email u kojem je tvrdio da su "prespori glupi delfini" te da ga "sramote".

Jedan otpušteni djelatnik rekao je da je otkaz dobio nakon što je dobio promaknuće te koji je nagrađen za predanost poslu.

- On tu govori da svi koje je otpustio lažu i kradu. To nije u redu. Radije bih bio bez novaca nego poput njega - rekao je.

Chapman je rekao da se hipotekarnim kreditima bavi već 20 godina te da mu je njegov nadređeni prilikom nedavne evaluacije dao pozitivnu ocjenu.

Zaposlenici tvrtke kažu da u Betteru zna biti prilično kaotično. Kažu da je to posao s brojnim povlasticama, ali da su na sastancima morali slušati kako Garg psuje.

- Nakon prvog sam sastanka shvatio da moram staviti slušalice kako moja djeca ne bi čula taj jezik - rekao je Chapman.

Chapman je dodao da je ovo četvrto okončavanje radnog odnosa koje je iskusio te da nijedno nije bilo neugodno poput ovog u Betteru.

The Guardian piše da se Garg u srijedu putem objave na službenoj stranici Bettera ispričao otpuštenim djelatnicima.

- Žao mi je zbog svog ophođenja tijekom prošlotjednih otpuštanja. Nisam im pokazao adekvatnu razinu poštovanja zbog svega što su napraviti za tvrtku. Ostajem pri odluci da im dadem otkaz, ali sam pogriješio u načinu na koji sam ih o toj odluci obavijestio. Osramotio sam vas, i zbog toga mi je žao - rekao je Garg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2023 17:36