OBRAĆANJE NACIJI

Djelomična mobilizacija, referendumi i poruka Zapadu. Pogledajte 12 minuta Putinova horora!

Putin se obratio dan nakon što su proruski separatisti najavili referendume o pridruživanju četiri okupirane ukrajinske regije

Vladimir Putin

 Twitter Screenshot

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je proglasio djelomičnu vojnu mobilizaciju.

Putin, koji se u srijedu ujutro počeo s obraćanjem naciji, rekao je na početku govora da Zapad "želi uništiti našu zemlju" i da se "ovdje radi o obrani Rusije i teritorija Donbasa".

Rekao je da Rusija podupire to stanovništvo i da nema pravo odustati od njega.

Putin se obraća dan nakon što su proruski separatisti najavili referendume o pridruživanju četiri okupirane ukrajinske regije Rusiji kasnije ovaj tjedan - Luhanska, Donjecka, Hersona i dijela Zaporižje.

“Građani Donjecke i Luganske Narodne Republike, Hersona i Zaporožja i drugih područja slobodnih od nacističkog režima. "Razgovarat ćemo o koracima zaštite našeg suvereniteta, podršci volji i želji naših građana da sami odlučuju o svojoj volji."

Rekao je da zapadne zemlje pokušavaju "blokirati" bilo kakvu neovisnost i razvoj.

"Kako bi na brutalan način natjerali svoju volju drugim ljudima. Cilj Zapada je i dalje oslabiti i uništiti, oni to otvoreno govore."

Putin je dodao da je Zapad od ukrajinskog naroda napravio "topovsko meso" još 2014., kada je pripojen poluotok Krim.

Rekao je da "glavni cilj" "oslobađanja" ljudi regije Donbas "ostaje nepromijenjen".

Putin je dodao da "podržava" ljude koji žele održati referendume u dijelovima Ukrajine pod kontrolom Rusije. "Učinit ćemo sve da osiguramo sigurne uvjete za održavanje referenduma", rekao je.

Zatim je naredio "djelomičnu mobilizaciju" ruskih pričuva - rekavši da je dekret o tome već potpisan.

"Naglašavam da je riječ o djelomičnoj mobilizaciji. Samo oni koji su u pričuvi bit će mobilizirani", kaže.

Naglasio je da će mobilizacija početi danas.

"Naglasit ću da će ruski državljani pozvani u sklopu mobilizacije imati sve pogodnosti kao i oni koji služe po ugovoru", rekao je.

‘‘U svojoj agresivnoj antiruskoj politici Zapad je prešao sve granice”, rekao je ruski predsjednik. Optužio je Zapad da planira uništiti Rusiju i koristiti se nuklearnom ucjenom preko NE Zaporožje.

Putin je rekao da će koristiti "sva sredstva koja su nam dostupna" i da će oni koji pokušavaju koristiti nuklearnu ucjenu protiv Rusije uvidjeti da se stvari mogu okrenuti protiv njih.

Također, podsjetio je Zapad da Rusija ima moderno masovno oružje za uništenje, te naglasio: "Ne blefiram."

Podsjetimo, separatisti su pozvali na što brže održavanje referenduma u svjetlu protuofenzive Kijeva koji je oslobodio velik teritorij na jugu i sjeveroistoku zemlje.

Sjedinjene Države i Europska unija više su puta osudile ideju o održavanju referenduma, prozvavši ih „prijevarom“ i „nelegitimnima“.

Rusija je na sličan način 2014. anektirala ukrajinski poluotok Krim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:43