ODRŽAN PRVI KRUG

Djelomični lokalni izbori u Italiji: Lijevi centar napreduje, Liga i Zvjezdice gube teren

Lijevi centar je u prvom krugu osvojio Milano, Napulj i Bolognu, vodi u Torinu, a ima šanse u drugom krugu i u Rimu
Izbori u Rimu
 Filippo Monteforte/AFP

Talijanski djelomični lokalni izbori u nedjelju i ponedjeljak donijeli su neočekivanu prednost snagama lijevog centra, i ondje gdje je Demokratska stranka kandidirala zajednički s populističkim PoKretom 5 zvjezdica, ali i ondje gdje su Zvjezdice radije išle same, pa su same i potamnjele.

Lijevi centar je u prvom krugu osvojio Milano, Napulj i Bolognu, vodi u Torinu, a ima šanse u drugom krugu i u Rimu. Kad je riječ o milijunskim općinama, to bi bilo pet od pet. Vidjet ćemo za 14 dana.

Već danas se vidi da su u Italiji i suverenisti i populisti u krizi, barem kad su posrijedi veliki gradovi, te da se u žižu vraćaju desni i lijevi centar. To još nije ponovni bipolarizam, ali na nj najviše sliči. PoKret 5 zvjezdica, relativni pobjednik parlamentarnih izbora 2018 i još glavna snaga u Parlamentu, u teškoj je krizi. U Torinu i u Rimu, gdje su dosad vladale na općinskoj razini Zvjezdice su dobile samo po trećinu glasova koje su požnjele 2016. Rimska gradonačelnica Virginia Raggi stigla je u prvom krugu tek četvrta, pretekla ju je i građanska lista bivšeg ministra Carla Calende (jednoga koji kaže da ima rješenja za sve i ostalo).

Po postocima vodi Demokratska stranka, koja podržava premijera Marija Draghija najčvršće od sviju stranaka u glomaznoj vladinoj koaliciji (svi osim neofašističke Braće Italije).

Je li na tu preobrazbu biračkog tijela utjecala pandemija covida-19? Prerano je reći, ali možda je strah od smrti – u zemlji gdje se broji 130.000 i kusur mrtvih od koronavirusa – pojačao usredotočenost na bitno, a smanjio privlačnost partikularnoga.
Beppe Sala (lijevi centar) potvrđen je kao gradonačelnik Milana. U glavnom gradu Lombardije Salvinijeva Liga nije stigla ni do 12 posto, a preklani je na evroizborima imala 27 posto.

U Bologni je Matteo Lepore okupio široku koaliciju centrista, ljevice i PoKreta 5 zvjezdica (skrahiraloga na 3 posto) i pregazio Fabija Battistinija, zajedničkog kandidata desnog centra, sa 60,1 naprama 30,7 posto.

U Napulju je novi gradonačelnik Gaetano Manfredi, bivši rektor, za koga potučeni rival sudac Catello Maresca jetko primjećuje da je iz Nole a ne iz Napulja, te uz to, strašno je i reći, navija za Juventus. Ali zemlja se nije otvorila, a Vezuv ne riga vatru i lavu.

U Torinu Stefano Lo Russo (lijevi centar) ima 44,2 posto glasova, a 38,3 ima Paolo Damilano (desni centar), pa njih dvojica idu u pripetavanje za dva tjedno.

U Rimu pak vodi Enrico Michetti (desni centar) s 31,5 posto, a s u balotažu ide bivši ministar Roberto Gualtieri (lijevi centar), koji može u drugom krugu računato na većinu glasova iz bazena poraženih Carla Calende i Virginije Raggi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 10:14