objesili je na most

Djevojčica iz Indije pretučena je na smrt od strane obitelji. Njezin ‘grijeh‘ su bile traperice...

U ruralnim dijelovima Indije djevojke žive pod strogim pravilima starijih članova obitelji, a svaki krivi korak zaslužuje kaznu
Ilustracija
 Caia Image/science Photo Library

Neha Paswan, 17-godišnja djevojčica iz Indije, proteklog je tjedna nasmrt pretučena od strane šire obitelji jer se nisu slagali s njezinom odlukom da nosi traperice.

Njezina majka Shakuntala Devi Paswan kazala je za BBC kako su Nehu djed i stričevi teško premlatili štapovima nakon prepirke o odjeći u njihovom domu u selu Savreji Kharg.

- Bila je na cjelodnevnom vjerskom postu, a navečer je odjenula traperice i majicu kako bi izvršila rituale. Kada joj je djed prigovorio zbog odijevanja, Neha mu je odgovorila da su traperice namijenjene za nošenje i da će ih ona nositi - ispričala je njezina majka.

Svađa je eskalirala i rezultirala nasiljem, tvrdi.

Shakuntala Devi opisala je kako je njezina kći jedno vrijeme ležala onesviještena, a onda su rođaci pozvali taksi-rikšu da je odvede u bolnicu.

- Nisu mi dopustili da idem s njom, pa sam kazala drugim rođacima da pođu u bolnicu, no nisu je mogli naći. Iduće jutro čuli su da je tijelo neke djevojčice pronađeno kako visi s mosta iznad rijeke Gandak. Krenuli su istraživati i saznali da je riječ o Nehi.

Policija je otvorila istragu zbog ubojstva i uništavanja dokaza protiv deset ljudi, uključujući Nehine djeda i baku, ujake, stričeve, rođake pa čak i vozača rikše.

Optuženi dosad nisu dali nikakve javne izjave, no iz policije su izvijestili kako je četvero ljudi - djed, baka, ujak i vozač - uhićeno te se nalaze na ispitivanju, a da za ostalima još tragaju.

Nehin otac Amarnath Paswan, koji je u to vrijeme bio na poslu, vratio se kući kad je saznao za tragediju. Kazao je kako je teško radio kako bi mogao svoju djecu, uključujući i Nehu, poslati u školu.

Majka je kazala da je Neha željela postati policajka, no kako se njezin san više nikada neće ostvariti. Voljela se odijevati moderno, što je često bilo predmet svađe među starijim ukućanima koji su od nje zahtijevali da nosi tradicionalnu indijsku odjeću.

Djevojke i žene u Indiji suočene su s ozbiljnim prijetnjama - od toga da budu pobačene i prije nego li su rođene jer obitelji preferiraju sinove, pa sve do diskriminacije kad se rode, zanemarivanja i ignoriranja.

U ruralnim dijelovima Indije žive pod strogim pravilima starijih članova obitelji koji diktiraju kako će se odijevati, gdje će ići i s kime će razgovarati, a svaki krivi korak smatra se provokacijom i zaslužuje kaznu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:24