DESNICA LIKUJE

Djevojčice u Francuskoj odbile skinuti muslimanske ogrtače, iz škole ih poslali kući

Francuska vlada prošli mjesec zabranila je nošenje abaji u školama, objasnivši da takva odjeća krši pravila o sekularnosti

Ilustrativna fotografija

 Serge Tenani/Hans Lucas Via AFP

Francuske škole poslale su u ponedjeljak, prvoga dana školske godine, kući desetke djevojčica koje nisu željele skinuti muslimanske ogrtače abaje, rekao je u utorak ministar obrazovanja Gabriel Attal.

Prkoseći zabrani nošenja muslimanske odjeće, gotovo 300 djevojčica pojavilo se u ponedjeljak u školama u abajama, rekao je Attal za televiziju BFM. Većina je pristala presvući se, ali je 67 odbilo i poslane su kući, rekao je.

Francuska vlada zabranila je prošli mjesec nošenje abaji u školama, objasnivši da takva odjeća krši pravila o sekularnosti u obrazovnom sustavu. Francuska je zbog toga već zabranila muslimanske marame.

Odluku je pozdravila politička desnica, no ljevica tvrdi da je riječ o kršenju građanskih sloboda.

Attal je rekao da su djevojčice koje su bile poslane kućama dobile pisma za svoje obitelji u kojima se navodi da "sekularizam nije prisila, nego sloboda".

Ako ponovno dođu u školu u abaji, vodit će se "novi dijalog", rekao je ministar.

Predsjednik Emmanuel Macron rekao je u ponedjeljak s tim u vezi da "manjina" u Francuskoj "otima religiju i izaziva republiku i sekularizam", što dovodi do "najgorih posljedica" kao što je ubojstvo Samuela Patyja prije tri godine jer je na nastavi pokazao karikaturu proroka Muhameda.

"Ne možemo se ponašati kao da se teroristički napad, ubojstvo Samuela Patyja, nije dogodio", rekao je u intervjuu za YouTube kanal HugoDecrypte.

Muslimanska udruga podnijela je tužbu Državnom vijeću, najvišem sudu u zemlji za pritužbe protiv državnih vlasti, tražeći da se ukine zabranu muslimanima i muslimankama da preko odjeće nose tradicionalne ogrtače.

Zakon iz ožujka 2004. zabranio je "nošenje odjeće kojom učenici pokazuju religijsku pripadnost" u školama, uključujući kršćanske križeve, židovske kapice i islamske marame. Abaje su bile sivo područje i dosad nisu bile zabranjene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2023 21:06