ISPOVIJEST IZ IZBJEGLIČKOG KAMPA

DJEVOJKA KOJA JE S 15 GODINA POBJEGLA U ISLAMSKU DRŽAVU SADA PREKLINJE ZA MILOST 'U 9. sam mjesecu trudnoće, želim se vratiti kući...'

 
Shamima Begum (u sredini)
 Profimedia

Tinejdžerica koja je 2015. godine napustila Veliku Britaniju i pridružila se borcima Islamske države u Siriji preko engleskih medija poručuje kako se želi vratiti u domovinu jer je u devetom mjesecu trudnoće i boji se za život svog djeteta, ali i svoj, piše Guardian.

Shamima Begum (19) kaže kako je pobjegla iz posljednjeg uporišta ISIS-a u istočnoj Siriji jer je umorna od života na bojišnici. Kaže i kako se boji za život svog djeteta te je u strahu da bi moglo biti ubijeno kao i još dvoje njene djece koja su umrla ranije. - Nisam mogla više izdržati patnje pa sam pobjegla iz kalifata. Sve što želim sada je vratiti se u Britaniju - poručila je novinarima Timesa iz izbjegličkog kampa al-Hawl u sjeveroistočnoj Siriji.

Begum, koja je rođena u istočnom Londonu, dospjela je na naslovnice medija 2015. godine kada je sa svojim kolegicama Kadizom Sultana i Amirom Abase iz londonske zračne luke Gatwick pobjegla u Tursku. Djevojke su (Begum i Abase su tada imale 15, a Sultana 16 godina) roditeljima samo taj dan rekle kako 'izlaze van'.

Engleskim novinarima ispričala je kako se nakon dolaska iz Turske u Siriju smjestila u 'prijestolnicu' tzv. Islamske države Raku. Ondje se već nakon tri tjedna udala za jednog borca ISIS-a iz Nizozemske te tvrdi da ju prizori 'odrubljenih glava' koje je mogla ondje vidjeti nisu previše uznemiravali.

- Život u Raki bio je normalan... Da, bilo je bombardiranja i sličnih stvari, a kad sam prvi puta vidjela odrubljenu glavu u smeću nisam se uopće uznemirila. Pa bila je to glava zarobljenika s bojišta, neprijatelja Islama - priča za Times.

BEST QUALITY AVAILABLE Undated handout photo issued by the Metropolitan Police of east London schoolgirl Shamima Begum, who left Britain as a 15-year-old to join the Islamic State group and is now heavily pregnant and wants to come home., Image: 413783988, License: Rights-managed, Restrictions: FILE PHOTO, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Press Association
Profimedia, Press Association
Shamima Begum

Kaže kako su se njene kolegice, Sultana i Abase, koje su s njom doputovale u Siriju, zajedno s još jednom djevojkom, Sharmeenom Begum, također udale za strane borce ISIS-a. Sultana je 2016. poginula nakon jednog od zračnih udara na savezničkih snaga na Raku.

Život u kalifatu Begum opisuje jednostavnim rječnikom. - Bilo je toliko korupcije i ugnjetavanja... Mislim da nisu zaslužili pobjedu. No, svejedno, ne žalim što sam došla ovdje - kaže. Opisala je kako se, zbog niza poraza terorista ISIS-a, neprestano povlačila s njihovim snagama, da bi u konačnici završila u njihovom zadnjem uporištu u Siriji, gradu Baghuzu. No, kada su ondje zbog bolesti i gladi umrli njena jednogodišnja kćer te tromjesečni sin, odlučila je - pobjeći.

Otišla je iz Baghuza prije dva tjedna, a njen se muž predao borcima SDF-a, Sirijskih demokratskih snaga te ga od tada nije vidjela. Sharmeena Begum i Abase ostale su u zadnjem dijelu teritorija Sirije pod kontrolom ISIS-a. - Od drugih sam žena prije dva tjedna čula kako su njih dvije još uvijek žive u Baghuzu. No, nakon svih bombardiranja i borbi, nisam baš sigurna jesu li mogle preživjeti. One su jake, poštujem njihovu odluku... Ali ja se sada samo želim vratiti doma i roditi svoje dijete. Učinit ću sve što treba...

A member loyal to the Islamic State in Iraq and the Levant (ISIL) waves an ISIL flag in Raqqa June 29, 2014. The offshoot of al Qaeda which has captured swathes of territory in Iraq and Syria has declared itself an Islamic
REUTERS
Fotografija snimljena u Raki u lipnju 2014. godine

Odvjetnik njene obitelji Tasnime Akunjee kaže kako bi joj se trebao dozvolio povratak na Otok. Guardian piše kako je povratak Britanaca koji su svojedobno pobjegli na teritorij pod kontrolom ISIS-a noćna mora za britanske vlasti. Za one koji su bili teroristi i borili se u Siriji stvar je jasna - službeni London nikako ne želi da se oni vrate. No, pitanje članova njihovih obitelji je puno kompleksnije.

Protuteroristički odjel Scotland Yarda, kao i obavještajne agencije MI5 i MI6, istražit će je li Shamima Begum prijetnja nacionalnoj sigurnosti, a Ministarstvo vanjskih poslova još dvoji hoće li joj pomoći da izađe iz izbjegličkog kampa u Siriji u kojoj su je pronašli novinari Timesa. Na kraju će konačnu odluku o mogućnosti njenog povratka donijeti ministar unutarnjih poslova, Sajid Javid, navodi Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 07:03